Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara Hakimevi’nde düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu 18. Toplantısı”na katıldı.
İnsanı varlık aleminde özel ve önemli kılanın, sahip olduğu ahlaki özellikler ve sorumluluk duygusu olduğunu belirten Başkan Erbaş, şöyle konuştu:
“İnancımıza göre de insanın yeryüzündeki en temel vazifesi, iman bilinciyle; iyiliğin, merhametin, güzel ahlakın tanınması ve yaşanması için gayret etmektir. Hem Kur’an-ı Kerim’de güzel ahlaka dikkat çekilmesi hem de Peygamber Efendimizin (s.a.s.); ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.’ hadis-i şerifi bütün ailemizdeki herkesi ilgilendiren önemli düsturlardır. Bu sebeple bizler, nerede olursa olsun, insana veya herhangi bir canlıya şiddeti reva gören her türlü anlayışın karşısında yer almalıyız.”
Başkan Erbaş, İslam’a göre her insanın canının, aklının, inancının, malının ve neslinin dokunulmaz olduğunu kaydetti.
Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş ve görevleri hakkındaki kanununda ailenin korunması, aile bilincinin güçlendirilmesi, sosyal sorunların çözülmesi konularında görevlerinin olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, “Başkanlığımız tüm mensuplarıyla; her türlü şiddetin önlenmesi, kadınların, çocukların maruz kaldığı şiddet hadiselerinin son bulup bir daha yaşanmaması için büyük çaba sarf etmektedir. Aile kurumunun doğru dini bilgi ve manevi destekle güçlendirilmesi için büyük bir azim ve kararlılıkla çalışmaktadır. Özellikle dinin, ‘yanlışı onaylayıcı bir referans’ olarak kullanılmasını önlemeye gayret etmektedir.” dedi.
Başkan Erbaş, ailede yaşanan sorunların çözümü ve aile kurumunun sağlıklı bir biçimde devamı için sadece bilgi aktarımının yeterli olmadığına dikkati çekerek, “Önemle ifade etmek isterim ki ailede yaşanan sorunların çözümü ve aile kurumunun sağlıklı bir biçimde devamı için sadece bilgi aktarımı yeterli değildir. Bu minvalde toplumda bir üst bilinç oluşturulması da elzemdir. Hem kadınlara hem de erkeklere yönelik zihniyet dönüşümünü hızlandırmak ve dinin adaleti, iyiliği, merhameti, şefkati ve eşitliği tesis eden referanslarıyla toplumu buluşturmak amacıyla başkanlığımızın çalışma ağını her geçen gün genişlettiğini de belirtmek isterim.” diye konuştu.
“114 bin 688 kadın ve erkek vatandaşımıza danışmanlık hizmeti verdik”
Diyanet İşleri Başkanlığının aile konusunda yoğun çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Başkan Erbaş, şu bilgileri paylaştı:
“Kadın konukevlerinde şiddet mağdurlarına yönelik manevi destek ve dini rehberlik hizmetlerinin etkinliğinin arttırılmasına yönelik toplan 8 bin 477 kişiye ulaşılarak sosyal hizmet dersleri verilmiştir. Şiddete neden olan kalıp yargılar ve şiddeti yeniden üreten yapılarla mücadele kapsamında, Diyanet Akademisi Dini Yüksek İhtisas Merkezi ya da Dini İhtisas Merkezi kursiyerlerine yönelik 8 bin 241 kadın ve erkek personel ile aday din görevlilerine eğitim seminerleri düzenlenmiştir. Ayrıca, 2021-2022-2023-2024 yıllarında; Aile ve Dini Rehberlik Bürolarımızda ve Aile ve Dini Rehberlik Merkezlerimizde görevli personele yönelik hizmet içi eğitim seminerleriyle 2 bin 324 hocamıza özel eğitim verilmiştir. 4/B sözleşmeli personel mesleğe hazırlık eğitimiyle 14 bin 216 personelimize aile bilinci ve şiddetle mücadele konusunda eğitim verilmiştir.
Tutuklu ve hükümlüler ile ailelerin rehabilitasyonunda görev yapan personele yönelik hizmet içi eğitim semineriyle 445, sosyal hizmet kurumlarında manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunan personele yönelik hizmet içi eğitim semineriyle 2 bin 308, aile ahlakı eğitici eğitimiyle 225, ilçe müftüleri oryantasyon semineriyle 118, çocuk ihmal ve istismarıyla mücadele eğitici eğitimiyle bin 743, il müftü yardımcıları ve ilçe müftüleri oryantasyon eğitimiyle 138, baba okulu eğitici eğitimiyle 889 personelimize farkındalık eğitimi verilmiştir. Bununla birlikte Ulusal Eylem Planı çerçevesinde vaaz ve hutbeler hazırlanarak camilerimizde irad edilmiş, Aile ve Dini Rehberlik Büroları ve Dini Danışma hattı aracılığıyla da 41 bin 983 katılımcıya yönelik toplam 802 etkinlik gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 114 bin 688 kadın ve erkek vatandaşımız da bu bürolarımızdan danışmanlık hizmeti almıştır.”
“Şiddeti ortaya çıkaran sebeplere tedbirler alınmalı”
Başkan Erbaş, her türlü şiddetin hayatı kuşattığı ve tüm insanlığı tehdit ettiği bir vasatta çok daha kapsamlı ve güçlü çalışmalara ihtiyacın olduğunu belirterek, “Özellikle şiddeti ortaya çıkaran, besleyen, büyüten tüm sebeplerin ve etkenlerin bilimsel verilerle ortaya konması ve bu doğrultuda önleyici tedbirler alınması büyük önem arz etmektedir. Bu noktada medya organlarına da ciddi sorumluluklar düşmektedir. İnanıyorum ki hep beraber gayret ettiğimizde çözüm konusunda önemli mesafeler kat etmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da birer konuşma yaptı.