Gröpelingen İlçe Meclisi, SPD meclis grubunun talebi üzerine 2022 yılında oybirliğiyle isimsiz meydana Mustafa Karabacak'ın adının verilmesine karar vermişti. 2021 yılında vefat eden 84 yaşındaki Mustafa Karabacak, Bremen DİTİB Hz. Mevlana Camii'nin kurucusu olarak uzun süre başkanlık yapmış ve 2012 yılında Federal Liyakat Nişanı sahibi olmuştu.
Bremen’de ilk kez göçmen kökenli birinin ismi bir meydana verildi. Mustafa Karabacak’ın isminin verildiği Gröpelingen semtindeki Kulmer meydanı, törenle açıldı.
Törene, merhum Mustafa Karabacak’ın aile fertleri ile birlikte Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu Konsolos Yardımcısı Ahmet Bekir Göksu, Yerel Ofis Müdürü Conny Wiedemeyer, Gröpelingen İlçe Meclisi üyeleri, SPD eyalet milletvekili ve ArcelorMittal Sendika Başkanı Muhammet Tokmak, eski SPD ilçe meclisi sözcüsü Barbara Wulff ve Bremen ve çevresinden cami derneklerinin başkan ve yöneticileri katıldı.
"Takdir edilmesi onur kaynağı"
Törende; Yerel Ofis Müdürü Conny Wiedemeyer, bölgede yıllarca farklı hizmetleriyle anılan merhum Mustafa Karabacak’ın ismini meydana vermekten duyduğu mutluluğu ifade etti. Konsolos Ahmet Bekir Göksu da, “Almanya’da gurbetçilerimiz içinde yetişmiş ve onlara yol göstermiş, fikir önderleri olsun, sivil toplum kuruluşlarına iştirak etmiş vatandaşlarımız olsun, onların takdir edilmeleri bizim için bir onur kaynağıdır.” dedi.
-Bremen’de bir ilke imza atıldı
Barbara Wulff, onore konusunu ilçe meclisine taşıyan eski SPD ilçe meclisi sözcüsü olarak Gröpelingen'deki meydana Mustafa Karabacak'ın adının verilmesini önerdiğini söyledi. Gröpelingen Mustafa Karabacak'ın memleketi olduğunu ifade ederek, Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte’nin Karabacak ile ilgili “kültürler arasında bir köprü kurucuydu” sözünü aktaran Wulff, “Daha önce isim verilmeyen bu meydana bugün resmi olarak Mustafa Karabacak adının verilmesiyle bir ilke imza atıyoruz ve bu meydan Bremen'de Türk asıllı bir göçmen işçinin adını alan ilk meydandır.” diye konuştu.
Karabacak’ın ismi, Kulmer meydanında yaşayacak
Wulff, merhum Karabacak hakkında şu bilgileri verdi: “Mustafa Karabacak, 1965 yılında 28 yaşındayken geldiği Bremen‘de 66 misafir işçiden biri olarak, uzun yıllar çelik fabrikasında çalıştı. 1972'den itibaren işçi konseyine girerek Türk meslektaşlarına destek oldu. 1992 yılına kadar yalnızca işçi konseyinde işle ilgili sorunlarda irtibat kurulacak kişi olmakla kalmadı, aynı zamanda vize izinleri, aile birleşimi ve konaklama yeri bulma gibi konularında göç yetkilileriyle temaslarda bulundu. 1974 yılından bu yana uzun yıllar eşi ve beş çocuğuyla birlikte isminin verildiği meydanın yakınlarında yaşayan Mustafa Karabacak, çalışma ve yaşam koşullarının yanı sıra kültür ve dinin korunmasına da büyük önem veriyordu. 1980'li yılların başlarında, Protestan cemaati ile ortak etkinlikler düzenledi. DİTİB Hz. Mevlana Camii’nin kurucusu olan Karabacak’ın çabalarıyla 2009 yılında Bremen'de düzenlenen Protestan Kilise Kongresi'ne katılan tek cami oldu. Bremen belediye başkanının her yıl Ramazan ayında insanları belediye binasında bir resepsiyona davet etmesi de bu girişimlerden kaynaklanmaktadır. Bugün, çok arzu etmesine rağmen sağlık nedeniyle açılışa katılamayan dönemin belediye başkanı Dr. Henning Scherf'e çok teşekkür ederiz.“
- Emeği geçenlere teşekkür
Karabacak ailesi adına konuşan kızı Halime Cengiz, “Bu meydan ailemize kalan en güzel mirastır. Yapılan konuşmalarla babamın insan ve toplumlara hizmetleri konuşuldu. Bunda, arkasında durup desteğini esirgemeyen annemin de emeği büyüktür. “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” sözü boş değildir”. Her ikisini de rahmetle anıyorum” diyerek, meydana babasının adı verilmesinde emeği geçenlere ve açılışa katılanlara teşekkür etti.
- Mustafa Karabacak Platz tabelası asıldı
Gröpelingen İlçe Meclisi’nin onayı ile hazırlanan tabela Mustafa Karabacak'ın vefatının yıl dönümünde caddeye yerleştirildi. Tabelanın takılmasıyla birlikte meydanın resmi ismi Mustafa Karabacak Platz olarak hizmete girdi.