DİTİB

DİTİB’de Ramazan Bayramı coşkusu

Köln DİTİB Merkez Camii’ne akın eden binlerce Müslüman, bayram namazı eda etmek için aynı anda saf tuttu.

Abone Ol

Oruçların tutulduğu, iftar sofralarının paylaşıldığı, mukabelelerin okunduğu, teravih namazlarının kılındığı bir ramazan ayını daha geride bırakmış olmanın hüznünü ve bayrama ulaşmış olmanın sevincini bir arada yaşayan Müslümanlar, bir aylık nefis terbiyesinin ve sabır eğitiminin ardından Ramazan Bayramı’na ulaştı.

Sabahın erken saatlerinde Köln DİTİB Merkez Camii’ne akın eden binlerce Müslüman, bayram namazı eda etmek için aynı anda saf tuttu.

Köln DİTİB Merkez Camii’nde kılınan bayram namazına yoğun katılım oldu.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Köln Merkez Camii’ndeki Ramazan Bayramı’nın birleştirici ve kaynaştırıcı gücüne vurgu yaptı.

Ramazan ayının manevi değerini, ibadetlerin önemini ve insan ilişkilerine olan etkisine değinen Kuzey, “Sayılı günlerin ömrü azdır, hemen gelip geçti. Her şey gibi; Rahmet ve Mağfiret ayı On bir Ayın sultanı, mübarek Ramazan ayı da göz açıp kapar gibi geldi geçti. Bu rahmet ve mağfiret ayını Rabbimizin rızasına uygun bir şekilde değerlendirenlere ne mutlu.” dedi.

- Bayramlar, gönüllerde kaynaşma ve sevgi artırma zamanı

Bayramların gönüllerde kaynaşma, sevgi ve saygıyı artırma zamanı olduğunu belirten Kuzey, gönülleri kazanmanın yollarını merhamet, affetme, paylaşma ve yardımlaşma olarak tanımladı. Kuzey, "Bayramlarımız, aramızda bulunan kardeşliği, sevgiyi ve saygıyı, muhabbetin taze tutulmamasına ve hiç bitmemesine vesile olmalıdır. Çünkü bu güzel günlerde aramızda kaynaşma daha hızlı olduğu gibi, dostluklarımız ve ahbaplıklarımız daha ileriye gitmektedir. Bayramlar, aramızda bulunan soğuk ve gergin ilişkileri yumuşatma, ayrıca kırgınlıkları, küslükleri bitirme zamanı olmalıdır. Bayramlarımız, hayatın bitmek tükenmek bilmeyen sıkıntıları içinde bunalmış, bitkin düşmüş bedenlerin nefes aldığı gündür. Bu günlerde insanlar dinçleşir kendine gelir. Bayram günlerinde toplum şuuru bütünleşir, toplum fertleri birbirleri ile kaynaşır ve kucaklaşır." ifadelerini kullandı.

- Bayramlar en önemli sevinç günleridir

Hz. Peygamber'in örnek davranışları, hadis ve ayetlerden alıntılarla konuşmasını sürdüren Kuzey, gönül yapmanın önemini vurgulayarak, birlikte yaşamanın ve insan ilişkilerinin niteliğinin önemine dikkat çekti. Kuzey konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bayramlar bizlerin en önemli sevinç günleridir. Bu sebeple bayramları, bu sevincimizi daim hale getirmek, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmek, gönüller arasında köprüler kurulmasına, kırık kalplerin, yaralı gönüllerin, bitap düşmüş yüreklerin onarılması için çalışılmalıyız. Gönüllerimizi birleştirmesi ve inananları kardeş kılması, Rabbimizin büyük bir nimetidir. Efendimizin ifadesiyle, gerçek anlamda mümin olabilmenin yolu birbirimizi sevmekten geçer.”

- Sevinç, mutluluk ve huzur dolu günlerdir bayramlar

Cemaatin Ramazan Bayramını tebrik eden Kuzey, “Bu vesile ile sevinç, mutluluk ve huzur günü olan bu bayram gününün hem kendimize, hem memleketimize ve hem de bütün İslam âlemine hayırlar getirmesini Rabbimizden niyaz eder, Ramazan Bayramınızı tebrik ederim. Yüce Rabbim sevdiklerimizle beraber mutlu ve huzurlu nice bayramlar geçirmemizi nasip etsin. Gününüz aydınlık olsun. Bayramınız mübarek olsun.” diye konuştu.

Bayram hutbesini okumak için tekbirlerle minbere çıkan Köln DİTİB Merkez Camii din görevlisi Gökhan Uygun da, Ramazan Bayramı'nın manevi ve toplumsal boyutlarına odaklanarak, Müslümanların bu özel günü nasıl anlamlandırmaları gerektiği üzerinde durdu.

Gönüllerin bir olduğu günlerdir bayram
Bayramın, Yüce Allah’a kayıtsız şartsız teslimiyetin ifadesi olduğunu ve bu sebeple kutlanması gereken bir mübarek gün olduğunu vurgulayan Uygun, “Dilleri, renkleri, etnik kimlikleri, bakış açıları farklı olsa da gönülleri bir, idealleri bir, kıbleleri bir, duaları bir, Rabb’leri bir olanların bayramı bugün. Gecesiyle gündüzüyle dolu dolu otuz gün süren yoğunlaştırılmış kulluk eğitim kampından istifade edenlerin bayramı bu bayram. Oruçla iç dünyasını terbiye edenlerin, takvaya erenlerin bayramı bu bayram. Fitre, zekât, sadaka gibi farklı infak çeşitleriyle yardımlaşmanın, dayanışmanın, karşılıksız vermenin iç huzurunun yaşandığı, veren ellerle alan ellerin kucaklaştıkları bayram bu bayram. Allah’ın kitabını okuyarak, dinleyerek, anlayarak ve en önemlisi de yaşayarak Kur’an ile hayat bulmaya çalışanların bayramı bu bayram. Yüce Allah bilir ya, belki de sevdiklerimizle geçireceğimiz son bayramdır bu bayram. Kutlu olsun, mübarek olsun!”

- Kalpleri onarma zamanıdır bayram

Uygun, şöyle devam etti: “Bayramın manevi atmosferini de fırsat bilerek kalbini kırdığımız insanlardan özür dileyelim. Dargınlıkları gidermenin, küskünlükleri yok etmenin çarelerini arayalım. Helalleşelim birbirimizle bu bayram. Ebedi kurtuluşun kardeşlik hukukumuza sahip çıkarak ve aramızı düzelterek mümkün olacağını unutmayalım. Peygamberimiz’in “Birbirinizle üstünlük yarışı içine girmeyin. Birbirinize haset etmeyin. Birbirinize kin beslemeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun! tavsiyesini çağlar ötesinden bize özel olarak gönderilen bir bayram mesajı olarak alıp kabul edelim.”

Hutbe sonrası eller semaya açılarak dünyanın çeşitli bölgelerinde sıkıntı yaşayan, gözyaşı döken ve Ramazan Bayramı coşkusunu yaşayamayan Müslümanlar ve tüm İslam alemi için dua edildi.

Kılınan bayram namazının ardından Müslümanlar birbirleriyle bayramlaşmak için uzun kuyruklar oluşturdu. DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Köln Dini Danışma Kurulu Başkanı Ahmet Sinan Kara ve Merkez Cami din görevlileri cemaatle bayramlaştı.

Ayrıca Almanya genelinde DİTİB cami derneklerinde de bayram namazı sonrasında cemaatle bayramlaşma programları tertip edildi.