ALİ ERBAŞ

Başkan Erbaş: Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyeti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından düzenlenen “VII. Uluslararası Ahilik Sempozyumu”na katıldı.

Abone Ol

Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu’ndaki programın açılışında konuşan Başkan Erbaş, İslam medeniyetinin temelinin ilim, irfan ve hikmete dayandığını belirterek, “İlim, hikmet diye başlayan kitabımızın ve ‘İlim müminin yitiği’ diyen Peygamberimizin (s.a.s.) bu sözleri üzerine kurulmuş bir medeniyetin mensuplarıyız. Ne kadar iftihar etsek, ne kadar şükretsek azdır. Şükür sadece dille değil elle, kalple, zihinle çalışarak, bilim üreterek yapılmalı.” dedi.

“Medeniyetimiz sevgi medeniyeti”

Başkan Erbaş, ahilik kelimesinin kökeninin Kur’an’a ve sünnete dayandığına işaret ederek, şöyle konuştu:

“Rabbimiz Kur’an’da; ‘Müminler ancak kardeştir, kardeşlerinizin arasını düzeltin.’ buyurmaktadır. Diyelim ki iki esnaf arasında bir anlaşmazlık oldu, ahilik gereği onların arasını düzelteceksiniz, Allah böyle buyuruyor. Peygamberimizde (s.a.s.); ‘Allah’a yemin ederim ki sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız.’ Biz onun için medeniyetimizin adına sevgi medeniyeti diyoruz. Bizim medeniyetimiz sevgi medeniyeti. Birbirimizi sevmedikçe imanımız kemale ermez.

Ahiliğin temelinde doğruluk, dürüstlük, emanete riayet var. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki; ‘Müminin en önemli üç özelliği vardır; konuştuğu zaman doğru söyler, söz verdiği zaman sözünü yerine getirir, kendisine bir şey emanet edildiği zaman emanete riayet eder. Münafıklığın alameti de üçtür; konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiği zaman sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edildiği zaman emanete riayet etmez.’ İşte ahiliğin şartları…”

“Varlıkta yardımlaşmak kolaydır ama darlıkta yardımlaşmak zordur”

Ahiliğin en önemli alanlarından birisinin dayanışma ve yardımlaşma olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Yardımlaşma, dayanışmayla ilgili bakınız Kur’an-ı Kerim’de, yardımlaşma, dayanışma, infak konularında 255 yerde Cenab-ı Hakk’ın emri var. Onlar varlıkta da darlıkta da infak eder yani yardımlaşırlar. Varlıkta yardımlaşmak kolaydır ama darlıkta yardımlaşmak zordur. Darlıkta yardımlaşanlara da Cenab-ı Hak büyük mükafatlar verecektir.” şeklinde konuştu.

Sempozyumun açılında, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener, Kırşehir İl Müftüsü Mustafa Tekin, akademisyenler ve öğrenciler de hazır bulundu.

Başkan Erbaş, daha sonra Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’i ziyaret etti.