DÜNYA

Ekonomik kriz Yemenlilerin bayram sevincine gölge düşürüyor

İç savaşın pençesindeki Yemen'de derinleşen ekonomik ve insani kriz, halkın bayram sevincine de gölge düşürüyor.

Abone Ol

Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Yemen'de hükümet güçleri ile İran destekli Husiler arasında yaklaşık 10 yıldır süren iç savaş nedeniyle insani kriz korkunç boyutlara ulaşmış durumda.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin insani yardıma muhtaç olduğu ülkede gıda ve ekonomik kriz giderek ağırlaşıyor.

İnsani krizle birlikte ekonomik krizin de yaşandığı ülkede başta un ve sebze olmak üzere gıda fiyatlarında görülen artış halkın büyük kısmı üzerinde yıkıcı etki oluşturuyor.

Hayat pahalılığı ve gıda fiyatlarındaki artış Yemenlilerin, Kurban Bayramı hazırlıklarını olumsuz etkilerken bayram sevincine de gölge düşürüyor.

Temel gereksinimlerini dahi karşılamakta zorlanan Yemenliler, gıda, kıyafet ya da kurbanlık gibi bayram ihtiyaçlarını alamamanın burukluğunu yaşıyor.

Yerel para biriminin dolar karşısındaki değer kaybı rekor seviyelere ulaşırken, bu durum kurbanlık dahil tüm fiyatlarda artışı beraberinde getirdi.

Ülkede savaşın başladığı 2014'te bir dolar 215 Yemen riyaline karşılık gelirken, şu an 1 dolar 1800 riyale kadar ulaştı.

Ortalama bir küçükbaş kurbanlığın fiyatı, hükümetin kontrolündeki bölgelerde 100 dolara satılırken, bu fiyat, Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde 200 doları buluyor.

"Yemenlilerin çoğunun ekonomik durumu çok kötü"

Taiz kentinde yaşayan Yemenli anne Meyhub Kasım, AA muhabirine içinde bulundukları durumu anlattı.

Kasım, savaş nedeniyle ekonominin kötüleşmesi sonucu maddi olarak en zor zamanları yaşadıklarını belirterek, "Hayat pahalı, yaşam şartları çok zor. Bu durum bizleri bayram sevincinden mahrum bırakıyor." dedi.

Geçinmek ve çocuklarına bakmak için araba temizliği yaptığını, yerel para biriminin dolar karşısında değer kaybının durumları daha da kötüleştirdiğini, birçok kişinin temel gereksinimlerini dahi alamadığını söyleyen Kasım, "Maddi olarak sıfırdayız. Her şey çok pahalılaştı. Yemenlilerin çoğunun ekonomik durumu çok kötü. Çocuklara yeni kıyafet almamız mümkün değil." diye konuştu.

Bir başka Yemenli Selim el-Hakimi de "Bu perişan şartlarda bayramı nasıl karşılayacağız? Bize bayram sevinci yok. Her şey çok pahalı. Çok zor durumdayız. Elimize biraz para geçse bile un almaya dahi zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Düzenli maaşı olanlar dahi zor durumda

Ekonomik durumlar, düzenli maaş alan kamu çalışanları ve işçileri de olumsuz etkiledi.

Savaştan önce aylık ortalama 70 bin riyal olan bir memurun maaşı yaklaşık 350 dolar ederken, şu an bu meblağ 40 dolara karşılık geliyor. Bu durum da alım gücünü düşürürken geçimi de zorlaştırıyor.

Yemenli memur Muhtar el-Meriri, şöyle devam etti:

"Bayram yaklaşıyor ama kimsenin cebince parası yok. Maaş, ailenin geçimini karşılamaya yetmiyor. Temel gereksinimleri bile karşılamakta zorlanıyoruz. 100 doların altında olan maaş, kirayı dahi ödemeye yetmiyor. Ortalama bir memurun maaşı şu an 40 dolar civarında. Bununla ne yapabiliriz ki?"

Meriri, bayram yaklaşırken, Yemenlilerin çoğunun açlıkla mücadele ettiğini dile getirdi.

Yemen'deki iç savaş

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi; 4,3 milyon kişi yerinden edildi.

Ülkede 13 binden fazlası sivil 377 bin kişi çatışmalar nedeniyle hayatını kaybetti.