Diyanet Takvimi

Gecikmiş borç nasıl ödenir?

Bir Ayet: "Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin. Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka. Kendinizi helak etmeyin..." (Nisa, 4/29)

Abone Ol

Gecikmiş borç nasıl ödenir?

İslam âlimlerinin ittifakıyla karz (borç) veya alışveriş sonucu zimmette sabit olan altın, gümüş ile demir, buğday gibi misli malların misli ile ödenmesi gerekir. Fakihlerin çoğunluğu, altına veya gümüşe endeksli olmayan ister kâğıt ister metal olsun itibari para borçlarının da misliyle ödenmesi gerektiğini belirtmiş, bu paraların kıymetindeki artma veya azalmayı dikkate almamıştır. Hanefî fakihlerinden İmam Ebû Yusuf’a, Malikî âlimlerinden Rahunî’ye ve Hanbelî mezhebinde aktarılan bir görüşe göre ise itibari paraların kıymetinde artma veya azalma meydana gelmesi durumunda, borcun sabit olduğu tarihteki kıymet esas alınarak ödeme yapılabilir. Ebû Yusuf’un bu ictihadı, Hanefî mezhebinde tercih edilen görüş hâline gelmiştir. Sonuç olarak, itibari paraların kıymetinde taraflardan birini mağdur edecek seviyede bir artma veya azalma meydana gelmesi durumunda borcun sabit olduğu tarihteki kıymet esas alınarak ödeme yapılabilir. Kıymetin belirlenmesinde rıza olmalıdır.

---

Bir Ayet: “Ey Rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan eyle, soyumuzdan da sana teslim olacak bir ümmet çıkar. Bize ibadet usullerimizi göster, tevbemizi kabul et. Şüphesiz tövbeleri kabul eden, merhameti bol olan sensin.” (Bakara, 2/128)