#KEŞFET

Güzel Bakmak Sevaptır

Kâinattaki güzelliklere tefekkür amacıyla bakmanın hayırlı bir iş olduğunu anlatmak için “güzel bakmak sevaptır” deriz.

Abone Ol

Kâinattaki güzelliklere tefekkür amacıyla bakmanın hayırlı bir iş olduğunu anlatmak için “güzel bakmak sevaptır” deriz. Genellikle bu sözü her baktığı şeyde kusur arayan ve etrafına ibret nazarıyla bakmayan insanları iyi düşünmeye davet etmek için söyleriz. Ayrıca ay, güneş, yıldız gibi cisimleri seyredip de “Allah, tüm bunları boş yere yaratmadı.” diye düşünen insanların güzel hâlini övmek için de kullanırız.

Evet, “Güzel bakmak sevaptır.”

Hele birilerinin baktığında midesini bulandıran ölü bir oğlağa bile, “Bakınız, ne de güzel dişleri var.” diyebilmek, güzel bakışın da ötesinde bir şeydir. İşte bakışı böylesine derin olan bir insanın yanında, siz de tefekkür deryasına dalarsınız ama bakışı sığ olan birinin yanındayken içinizin daraldığını ve dünyaya sığmadığınızı hissedersiniz.

Genel kanaate göre güzel bakabilmek için güzel düşünmek gerekir. “Düşüncelerimizin en iyi aynası ise yaşamlarımızın akışıdır.” Herkes yaşamının akışına bakarak hangi yöne doğru gittiğini görecektir. Kimi yönünü karamsarlığın tarafına çevirdiğinden, güvensizlik ve huzursuzluğun tesiri altında kalır. Kimi de yönünü iyimserliğe çevirdiğinden, güven ve huzurun o tatlı esintisini duyar.

Hepimiz tekrarı olamayan kısa bir yolda yürüyoruz. Hâl böyleyken; nasıl biri olarak hatırlanmak isterdiniz? Her hâlde hiçbiriniz asık suratlı bir yolcu gibi hatırlanmak istemezdiniz değil mi?

Biz de sizin gibi düşünüyoruz ve bahadır bir insan olarak hatırlanmak istiyoruz.

“Altın yerden çıkar, bahadır halktan çıkar.” diye bir söz var. Bu sözden hareketle şöyle diyebiliriz; halkın içindeyken veya yalnız başınayken iyi düşünmekle atacağımız her adımı birer sevaba dönüştürebiliriz.

“Hüsn-i zan, yani iyi düşünmek ‘hüsn-i adep’den ileri gelir…” Ayrıca “… Kişinin iyi bir Müslüman olduğunu gösterir.”

Son yıllarda bazı bilim adamlarınca yapılan araştırmalarda, iyi düşünen insanların güzel baktıkları ve etraflarına da iyi enerji verdikleri gözlemlenmiştir. Kötü düşünen ve kötü bakan kimselere gelince, bunlar da içlerindeki kötülüğü etraflarına yaymakla meşguldür. Oysa dünyada işlenen kötülüklerin haddi hesabı yoktur. Bazı insanlar renginden, bazıları da dininden ya da ırkından dolayı olmadık işkencelere maruz kalmaktadır. İyi düşünen ve güzel bakan bir insanın dünyasında ise bunların yeri yoktur.

Peki, ne vardır?

Sevgi vardır, kardeşlik vardır, dostluk vardır, dahası gönülden gönle akmak vardır.

Gönülleriniz huzurlu, bakış açınız güzel ve umutlu olsun.