Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığı ve Diyanet Akademisi Başkanlığı koordinasyonuyla Aile ve Dini Rehberlik Büro/Merkezlerinde görev yapan personele yönelik "Hizmet İçi Eğitim Semineri" düzenlendi.
Başkanlığın Aile ve Dini Rehberlik hizmetlerini yürüten personelin daha verimli ve etkin hizmetler yürütmesine katkı sağlamak amacıyla Ankara Rıfat Börekçi Dini Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilen seminere 81 ilden vaizler, din hizmetleri uzmanları ve Kur’an Kursu öğreticilerinden oluşan 160 personel katıldı.
Açılış programında, Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi Müdürü Şevki Çelebi, Aile ve Dini Rehberlik hizmetleri için gayretle çalışan 160 personeli ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, eğitimin ilham verici, ufuk açıcı ve bereketli olması duasıyla katılımcıları selamladı.
Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Dr. Elif Arslan açılış konuşmasında "Büro ve merkezlerimizde görev yapan hocalarımız için düzenlediğimiz bu eğitimleri, bilgi birikimini artırma, tanışma ve tecrübe paylaşımında bulunma bakımından son derece önemli buluyoruz." dedi.
Eğitimin ilk seminerini veren Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, toplumu iyi tanıyan ve dini rehberlik alanında fedakârca çalışan din görevlilerinin aile hizmetlerindeki önemini vurgulayarak "Yer yüzünü ifsat edenlerin en önemli amaçlarından biri, bilinçli ve güzel ahlaklı nesiller yetiştirecek olan aileyi yok etmektir. Bugün Gazze’ye uygulanan zulmün nedeni de budur." ifadelerini kullandı.
"Aile, toplumun sigortasıdır. İman, ahlak, ibadet, insani ilişkiler, saygı ve nezaket bu sigortayı sağlayan bağlardır. Bunu sağlayamazsak toplumun her kesimi karanlıkta kalacaktır. Okul ve çevre, ailenin verdiği eğitimin üzerine değerler bina edebilir." diyen Kondi, saygı duyulan bir fert ve güçlü bir aile olmanın, dünyada adalet ile huzuru sağlamanın, tebliğ edilen dinin imani, ahlaki ve insani açıdan güzel temsil edilmesiyle gerçekleşebileceğini ifade etti.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen ise günümüzde aileyi tehdit eden sorunların önüne kattığı her şeyi götüren bir sel gibi herkesi etkilediğini dile getirerek lüks düşkünlüğü, bencillik gibi hastalıkların bireyleri ve toplumu etkisi altına aldığını; bunun için aile çalışmalarının son derece önemli olduğunu ifade etti. Topluma güzel örnek olmanın ve öncelikle kendi ailemiz için çabalamanın önemine vurgu yapan İşliyen, "Din görevlisi olarak bizler Hz. Peygamberin yoluna talip olduğumuz için temsiliyetimiz çok mühimdir." dedi. Zamanın getirdiği tehlikeler karşısında aileyi, insanı afetlerden koruyan bir sığınak gibi görmek gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Burhan İşliyen, günümüzde aile problemlerinin çeşitlendiğini ve arttığını, buna karşılık Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların aile sorunlarının çözümü için önemli çalışmalara imza attığını dile getirdi.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı da "Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Dini Referanslar" konulu seminerinde önemli değerlendirmelerde bulundu. Martı, Hz. Peygamber’in “Rahmet Peygamberi” olma vasfını detaylı bir şekilde ele alırken, şiddetin toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekti. Bağımlılık, cinsiyet kimliği karmaşası gibi sorunlar yaşayan kişilerin ve toplumda karşılaşılan birçok olumsuz vakıanın arka planında sıklıkla şiddet unsurunun bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Huriye Martı, şiddetle mücadelenin önemine ve bunun için somut adımlar atılması gerektiğine vurgu yaptı.
Ailenin Güçlendirilmesinde Din Görevlisinin Rolü, Dijital Dünya ve Mahremiyet, Aile Hukuku Bağlamında Güncel Fıkıh Problemleri, Ailevi Sorunların Çözümünde Manevi Danışmanlık ve Rehberlik gibi aileyle ilgili önemli konuların yer aldığı seminerler alanında uzman isimler tarafından gerçekleştirildi. Eğitim programının kapanış oturumunda katılımcılar programın içeriği, kazanımları ve geleceğe yönelik önerilerini dile getirdi.