#KEŞFET

Iztıbâ‘ nedir? Ne zaman yapılır?

Iztıbâ‘ ne anlama gelmektedir? Iztıbâ‘ ne zaman yapılır? Iztıbâ‘nın hükmü nedir? İhramda sağ omuz neden açılır?

Abone Ol

Iztıbâ‘ ne demektir?

Sözlükte “bir şeyi koltuğunun altına sokmak” anlamına gelen ıztıbâ‘, fıkıhta “hac ve umre esnasında ihram elbisesinin üst kısmı olan ridânın bir ucunu sağ koltuk altından geçirip sol omuz üzerine atmak, böylece sağ omuz ve kolu açık bırakmak” mânasında kullanılır.

Iztıbâ‘ ne zaman yapılır? Iztıbâ‘nın hükmü nedir?

Remel yapılması gereken tavafların bütün şavtlarında "ıztıba" sünnettir. Tavaf bitince omuz örtülür; tavaf namazı, omuz örtülü olarak kılınır. Remel yapılan tavaflar dışında hiçbir zaman ıztıba yapılmaz.  Çünkü tavaf namazını omuz ve kol açık iken kılmak mekruhtur. 

Peygamber efendimiz (sas) Iztıbâ‘  yapmış mıdır?

Peygamber efendimiz (sas), ile ashabı Hudeybiye antlaşmasının yapıldığı senede ifa edemedikleri umreyi ertesi sene kaza etmek üzere Mekke-i Mükerreme’ye girmelerinin arefesinde müşrikler, müslümanları kastederek “Sıtmanın bitkin düşürdüğü bir topluluk yarın Mekke’ye gelecek” diye dedikoduya başlamışlardı. Peygamber efendimiz de, kendisinin ve ashabının bitkin düşmediklerini, aksine güçlü olduklarını onlara göstermek maksadıyla Kâ’be’yi tavaf ederken remel ve ıztıba yapmış, ashabının da böyle yapmalarını emretmiştir.

Abdullah b. Abbas (ra), “Resulüllah (sas) ve ashabı, C’irâne’de umre için ihrama girdiler. Kâ’be’yi tavaf ederken remel yaptılar ve ridalarını sağ koltuklarının altına alıp ucunu da sol omuzlarının üzerine atarak ıztıba yaptılar” demiştir.(Ebu Davud, Menasik, 50, II, 444. Kinânî, II, 801-808.)