#KEŞFET

Kadir Gecesine dair merak edilenler

Kadir gecesini nasıl ihya etmeliyiz? Peygamberimiz (sas) Kadir Gecesini nasıl geçirirdi? Kadir Gecesinin Fazileti, Kadir Gecesinin Önemi

Abone Ol

Kadir Gecesinin Önemi

Kur’an-ı Kerim, Kadir gecesinde indirilmeye başlanmıştır.

“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır...” (Bakara 185)

“Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik… Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır...” (Kadr 1-5)


Kadir ne demektir?

Kadir Gecesinin Fazileti

Peygamber Efendimiz (sas) şöyle buyurmuştur:
“... İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin de geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Fadlü leyleti’l-kadr, 1)


Kadir gecesinin anlam ve önemi nedir? Kadir gecesinde neler oldu?

Kadir Gecesi Neden Belirli Bir Günde Değildir?

Kadir Gecesi Ne Zaman ?

Resûlullah (sas), Ramazan’ın son on gününde camiye kapanıp itikaf eder ve şöyle buyururdu:

“Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününün tek sayılı gecelerinde arayın.” (Buhârî, Leyletü’l-kadr, 3)

“Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/27)


Kaynaklarda, Kadir Gecesi’ne dair bazı alametler zikredilmiştir.

Bu bağlamdaki rivayetlerin birinde, “Kadir Gecesi açık ve net bir gecedir. Sanki bu gecenin içinde ışıldayan bir ay vardır. Bu gece sakin, yağmursuz bir gecedir. Ne sıcaktır, ne de soğuk. Yıldızsızdır. O gecenin sabahında güneş ışınsız (ışınları gözü almayacak şekilde) doğar.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, XXXVII, 425.) buyurulmuştur.

“O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınlan gözü almayacak şekilde doğmasıdır.” (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 179).
Ulema Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesindeki hikmeti; tüm Ramazanı ibadet şuuru içerisinde geçiren kulun Ramazanın feyzinden daha fazla istifade edeceği şeklinde yorumlar.


Kadir Sûresinin Meali

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
اِنَّٓا اَنْزَلْنَاهُ ف۪ي لَيْلَةِ الْقَدْرِۚ 
وَمَٓا اَدْرٰيكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِۜ 
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ اَلْفِ شَهْرٍۜ  
تَنَزَّلُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ ف۪يهَا بِاِذْنِ رَبِّهِمْۚ مِنْ كُلِّ اَمْرٍۙۛ
سَلَامٌ۠ۛ هِيَ حَتّٰى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. ﴾1﴿ 
Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! ﴾2﴿
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. ﴾3﴿
Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. ﴾4﴿
O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. ﴾5﴿


Kadir Sûresinin tefsiri


Peygamberimiz (sas) bu geceyi nasıl geçirirdi?

Müminler için en güzel örnek olan Hz. Peygamber (sas), ramazan ayını, özellikle de Kadir Gecesi’ni de içinde barındıran son on gününü en üst düzeyde ihya çabası içerisindeydi. Bu bağlamda Hz. Aişe (ra), “Hz. Peygamber (sas), ramazanın son on gününde, başka hiçbir zaman yapmadığı kadar (taat ve ibadet konusunda) gayret ederdi.” (İbn Mace, Sıyam, 57.) buyurmaktadır.

Hz. Âişe (ra) şöyle demiştir: Resûlullah , Ramazan’ın son on günü girdiğinde gecelerini (ibadet ve zikirle) ihya eder, ailesini uyandırır, ibadete daha da yoğunlaşır ve eşleriyle cinsel ilişkiden uzaklaşırdı. (Buhârî, Leyletü’l-kadr, 5)

Aynı şekilde Hz. Peygamber’in (sas), ramazan ayının son on gününe girildiğinde dünyevî işlerden uzaklaşıp itikâfa çekildiği, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği ve ailesini de bu konuda teşvik ettiği belirtilmektedir. (Buhari, “Fazlu leyleti’l-Kadr”, 5; “İ‘tikâf”, 1; Müslim, “İ‘tikâf”, 1-5; Tirmizî, “Savm”, 73.)

Kadir Gecesinde okunması tavsiye edilen dua

Hz. Âişe (ra):Yâ Resûlallah, hangi gecenin Kadir gecesi olduğunu bilirsem (o gece) ne diyeyim, diye sormuş, o da şöyle buyurmuştur:
اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

“Allâhümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fü annî (Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet).” diye dua et. (Tirmizî, Deavât, 84)

Kadir Gecesinde bizler neler yapmalıyız?

Peygamber Efendimizin yaptığı gibi ibadet ve zikre yoğunlaşabilir, “Allahım! Peygamber Efendimiz sana ne dua ettiyse, senden neler istediyse, senin sevdiğin ve razı olduğun hangi niyazlarda bulunduysa biz de onları senden istiyoruz. Bizlere kereminle, lütfunla ihsan eyle. Nelerden sana sığındıysa biz de o cürüm ve kötülüklerden sana sığınıyoruz. Bizleri muhafaza eyle...” şeklinde dualar edebiliriz.



Hata ve günahlarımıza bir daha dönmemek üzere tevbe istiğfar edebilir, Kur’an okuyup namaz kılabilir, çeşitli sadakalar ile insanları sevindirip bundan sonraki hayatımızda daha iyi bir Müslüman olmak için gayret edebiliriz.
Ayrıca gün boyu ve gecesinde; İşrâk, kuşluk, evvâbin, tesbih namazı gibi nafile namazlar kılarak Allah’a yakınlaşmaya vesileler arayabiliriz.

Tesbih namazı nedir? Nasıl kılınır? Tesbih namazı nedir? Nasıl kılınır?