Dünya üzerinde milyarlarca insan bir arada yaşamaktadır. Her bir insanın farklı genleri, farklı parmak izi, farklı bedeni şekli-şemali, siması, sesi, huy ve karakteri vardır. Bu durum Yüce Allah’ın kudretini, yaratma gücünü ortaya koyan delillerden biridir.
Bir olay veya durumla karşılaşan insanların tamamı aynı şekilde düşünemez veya aynı şekilde davranamaz. İnsan sayısı kadar farklı düşünce ve davranış ortaya çıkabilir. Bu gayet normal bir durumdur. Normal olmayan durum ise kişinin kendi bakış açısını veya anlayışını mutlak doğru olarak kabul etmesi, kendi görüşünü kesin doğruymuş gibi başkalarına da zorla kabul ettirmeye çalışmasıdır.
Temel yeni aldığı aracıyla otobana girip hız denemesi yapmaya karar vermiş ancak yeni arabanın heyecanıyla ters şeritten otobana girmiş. Otoban güvenliği durumu fark edince hemen olağan üstü hal ilan edilmiş ve otobandaki araçların radyo frekanslarına girilerek araç şoförlerine “Acil Durum! Şoförlerin dikkatine! Otobanda ters yönde ilerlemekte olan bir araç vardır. Bütün şoförlerin dikkatine” diye anonsalar yapılmaya başlanmış. Yeni aldığı aracıyla tam hızlanmaya başlayacakken radyodan gelen anonsla kendine gelen Temel anonsu dinleyince, şöyle bir yola bakmış ve “ulaaa hançi piri, hebisi ters çidiy ha punların hebisi” demiş.
Kişi kendisini mutlak olarak doğru kabul ederse, her olaya kendi açısından, kendi bilgi ve doğrularına göre yorum yaparsa ortaya örnekte olduğu gibi “doğru” sonuçlar çıkmayacaktır.
Bu bağlamda kişi öncelikle kendisini tanımakla işe başlamalıdır.
İslam düşüncesinin hikmet yüklü mesajlarından olan “Nefsini bilen/tanıyan Rabbini tanır / bilir” sözü bize çok önemli mesajlar verir.
Eğer insan kendisini iyi tanıyabilir, güçlü ve zayıf yanlarını iyi olarak tespit edebilirse daha dikkatli, verimli ve daha az hata yapma riski ile yaşamını devam ettirme imkânını bulmuş olur.
Bir insanın yetişme ve eğitim çağında güçlü ve zayıf yanları ortaya çıkarılabilirse alacağı eğitim ve seçeceği meslek güçlü olduğu yönlerine göre seçilebilirse başarıyı ve huzuru daha kolay elde etmiş olacak, onun için harcanan para ve emek hem kendisi hem de ülkenin geleceği için çok daha verimli kullanılmış olacaktır.
Birçok insanın, arkadaşın, ailenin, ortağın anlaşamama, tartışma ve problemlerin ortaya çıkma sebebi karakter farklılıklarından kaynaklanan yanlış anlaşılmalar-farklı bakış açılarından ortaya çıkan farklı yorum ve düşüncelerdir.
İnsanların farklılıklarından örnekler verecek olursak:
Kimi insan için planlı olmak çok önemli ve kolayken kimi insan için zor ve önemsizdir.
Kimi insan için otorite kullanmak, çevresine liderlik etmek isterken kimi insan için ise otorite kullanmak, sorumluluk almak hoşuna gitmez.
Kimi insan çok konuşmak, sosyal-kalabalık ortamlarda bulunmak isterken kimi insan az konuşmak, sakin ortamlarda bulunmak ister.
Kimi insan şaka-espri yapmayı severken kimi insan ciddi olmayı daha çok sever.
Kimi insan çabuk kızıp sinirlenirken, kimi insan zor sinirlenip, gergin ortamlarda sakinliğini daha kolay muhafaza edebilir.
Kimi insan dobra olup aklına geleni anında söyleyebilirken, kimi insan aklına geleni ölçüp-biçmeden, iyice düşünüp karar vermeden söyleyemez. Kimi insan kolay affedebilirken kimi insan zor affeder.
Kimi insan tartışmayı, mücadele etmeyi severken kimi insan gerginlikten hiç hoşlanmaz.
Kimi insan kurallara tam uymayı önemseyip hiç kuralları çiğnemezken, kimi insan kurallara uymayı hiç sevmeyip onlara uymamak için fırsat kollar.
Kimi insan cebindeki parayı kuruşuna kadar bilirken, kimi insan yaklaşık olarak bilebilir. Kimi insan yeni girdiği ortamlarda çok çabuk uyum sağlayıp kaynaşabilirken kimi insan geç uyum sağlayabilir.
Sonuç olarak:
- Her insanın birbirinden çok farklı karakter ve kişilikleri vardır.
- Her insanın birbirinden farklı eğitim düzeyleri vardır.
- Her insan birbirinden çok farklı coğrafya ve kültürlerde yetişmiştir.
- Her insanın tecrübe ve yaşadığı olaylar birbirinden çok farklıdır.
- Her insanın dünya görüşü, bakış açısı birbirinden çok farklıdır.
- Her insanın maddi-manevi ihtiyaçları birbirinden farklıdır.
- Her insanın anlık ruh hali, moral durumu birbirinden çok farklıdır.
- Her insanın mesleği, geliri, sosyal-ekonomik konumu birbirinden farklıdır.
- Saydıklarımızın dışında insanlar arasında benzer çok çeşitli farklılıklar ortaya koyabiliriz.
Bütün bu saydıklarımıza rağmen insanoğlu sosyal bir varlıktır. Hiçbir zaman tek başına, bütün insanlardan bağımsız yalnız bir hayat yaşama imkânı yoktur.
Bu sebeple farklılıklar üzerine yoğunlaşmak yerine ortak noktaları ön plana çıkarmak, farklılıklara rağmen sevgi, saygı ve hoşgörü içerisinde bir arada yaşama kültürünü kuvvetlendirecek çalışmalar yapmak gerekir.
Sizlere sevdikleriniz ile iyi iletişimler kurarak huzur ve mutluluk içerisinde bir yaşam diliyorum. Kalınız Sağlıcakla…