Keserken de güzellikle kesmeli!
Anadolu’muzda kurbanlıklar bir hafta evvelinden alınır, evin avlusuna getirilir. Ev ahalisi bu sevimli misafiri kendi elleriyle besler. Bu dünyadaki vazifesini tamamlayıp Rabbe takdim edilirken incinmesin diye gözbağı, ipi ve bıçağı özenle hazırlanır, edeple kıbleye doğru yatırılır ve hayvana eziyet verilmeden kesim işlemi tamamlanır. Bu güzel âdetlerin kaynağı, hiç şüphesiz ki Rahmet Elçisidir. O bizlere Allah’ın her konuda ihsan, yani güzellikle davranmayı farz kıldığını ve kurban kesiminin de en güzel biçimde yapılması gerektiğini hatırlatır. Bıçağın iyice bilenmesi, hayvana gösterilmemesi, kesim işinin hızlı yapılması ve böylece hayvanın fazla acı çekmeden can vermesinin sağlanması, onun talimatıdır. Bizzat kendisi de iyi kesmesi için bıçağını biletmiş, sonra kendisine getirilen iki kurbanlık koçu kıbleye doğru yatırmış, besmele ve tekbir getirerek dua edip “Allah’ım bu senindir, Muhammed ve ümmeti senin verdiğini sana sunmaktadır.” (İbn Mâce, Edâhî,1) diyerek kurbanını kesmiştir.
---
"KURBAN BAYRAMI 3. GÜN
Diyanet Kur’an Radyo yayın hayatına başladı. (2015)"