Giresun Müftülüğü

Kur'an kursu kursiyerleri Giresun kültürünü yaşatıyor

Giresun’da Kur’an kursu kursiyerleri, kültürel değerlerin tanıtımı ve genç kuşaklara aktarılması için yöresel ürünlerin sergilendiği bir etkinliğe imza attı.

Abone Ol

Çaykara Mahallesi İhtiyaç Odaklı Kur’an Kursu kursiyerleri Giresun’un yerel ve yöresel ürünlerini tanıtmak için etkinlik düzenledi.

Giresun kültürüne ait yöresel ürünler, araç gereçler ve mutfak kültürüne dair detayların sergilendiği etkinlikte kursiyerler hazırlık süreçleri hakkında bilgi verdiler.

Etkinliğe katılan Giresun İl Müftü Yardımcısı Özlem Gülbe, toplumsal farkındalığın artırılmasını amaçlayan programın, örf, kültür ve geleneklerin yaşatılması noktasındaki önemine değindi.

-       "Giresun zengin bir kültürel mirasa sahip"

İl Müftü Yardımcısı Gülbe, yerel kültürün canlandırılmasının yanı sıra dayanışma ve üretim bilincinin geliştirilmesine katkı sunan etkinlikleri önemsediklerini belirterek, "Giresun’un zengin kültürünü, yöresel üretimini ve emekle yoğrulmuş değerlerini yaşatmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Kadınlarımız, bugünkü etkinlikle sadece bir geleneği yaşatmakla kalmadılar, aynı zamanda yerli üretimin ve dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu hepimize bir kez daha hatırlattılar. Çocuklarımızı bu bilinçle yetiştirerek geleceğe sağlam adımlar atabiliriz." dedi.

Ardından sırayla söz alan kursiyerler atalarından kendilerine miras kalan tarihi kültürü gelecek kuşaklara aktarabilmek için her türlü gayreti gösterdiklerini söylediler.

Taş değirmende mısır yarması öğüten Ayşe Tural isimli kursiyer, "Bu değirmen, bizlere dedelerimizden, ninelerimizden miras kaldı. Eskiden köylerde bu taş değirmenler kullanılırdı. Biz bu değirmenlerle sadece mısır yarması yapmıyoruz, aynı zamanda birlik ve beraberlik duygusunu da yaşatıyoruz. Yerli üretimin önemini anladığımızda, bu geleneklerin değerini daha da çok fark edeceğiz." dedi.

Giresun’un meşhur yufkası hakkında bilgi veren Yasemin Yıldız, "Yufka Giresun sofralarının vazgeçilmezidir. Çocuklarımıza bu gelenekleri öğretmek, geleceğe bırakacağımız en güzel mirastır." diye konuştu.

Kursiyerlerden Senem Çaykara, Giresun’da kara lahananın sofraları birçok yemek çeşidiyle süslediğini belirterek, "Kara lahana Yüce Rabbimizin lütfuyla toprağımızın bize bir hediyesidir. Yerli ürünleri desteklemek, hem doğaya hem de kendi ekonomimize sahip çıkmak demektir." şeklinde konuştu.

Giresun denilince akla ilk gelen ürünün fındık olduğunu vurgulayan Menekşe Cömert şu ifadeleri kullandı: "Giresun kalite fındık, kendine has lezzeti, aroması, zengin vitamin ve mineral içeriği ile yüksek yağ oranıyla sadece ülkemizde değil, dünya genelindeki fındık çeşitleri arasında da kalitesini ve ününü kanıtlamış bir değerimizdir. Yerli üretim, fındık gibi kıymetli ürünlerimizi dünya pazarlarına sunmamızın anahtarıdır."

Eğircek hakkında bilgi veren Zeynep Öztürk ise şunlara yer verdi:  "Yün eğrilerek çorap, çul ve dastar gibi çeşitli kullanım eşyalarına dönüştürülür. Bu ürünler, bazen kök boyalarla, bazen de yaykın ağacının kabuklarından elde edilen doğal boyalarla renklendirilir."

Programa Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Aktaş, Kur’an kursu yöneticisi Elif Demirbaş ve kursiyerler katıldı.