Giresun İl Müftülüğünce, çocukların Ramazan ruhunu en güzel şekilde yaşayabilmesi için 4-6 yaş Kur’an kurslarında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

İl Müftülüğü bünyesinde hizmet veren 4-6 yaş Kur’an kurslarında düzenlenen etkinliklerde, çocuklar "tekne orucu" tuttu.

Kur’an kursu öğreticileri tarafından koordine edilen etkinliklerde çocuklara Ramazan ayına ait kavramlar etkinliklerle anlatıldı. Diş kirası, askıda ekmek, sadaka taşı, fitre sepeti ve Hacivat-Karagöz gibi değerler, drama gösterileriyle canlandırıldı.

Teyyaredüzü, Gül Çocuk, Ayşe Hatun, Fatih, 15 Temmuz Çıtlakkale, Hasan Özdemir, Mustafa Mert ve İlim Yayma Cemiyeti 4-6 Yaş Kur’an Kurslarında düzenlenen "tekne orucu" etkinliklerinde minik öğrenciler iftar açmanın sevincini yaşadı.

Öğrencilerin mutluluğuna ortak olan Giresun İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay, öğrencilerle oruçlarını açmadan önce kısa bir sohbet gerçekleştirdi.

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 2

-  "Minik kalpler, başarma duygusunu tadıyor"

Halk arasında, sahur vaktinden öğle ezanına kadar yemek yememek anlamına gelen tekne orucunun, çocuklara irade eğitimi kazandırmak için uygulanan önemli bir yöntem olduğunu ifade eden İl Müftüsü Kılıçbay, "Tekne orucu, aslında alimlerin küçük yaştaki çocukları oruca alıştırmak ve onlara İslami bir kimlik kazandırmak amacıyla önerdikleri tenkiye orucuna dayanmaktadır. Alimler, çocukları oruç tutmaya teşvik etmek amacıyla bu yöntemi geliştirmiştir. Böylece, çocuklar sahurun neşesini yaşarken,  başarma duygusunu tecrübe etme fırsatı bulurlar.

Günümüzde, tekne orucu olarak adlandırılan bu uygulama, çocukların birkaç saatlik ya da yarım günlük oruçlarını kapsar. Bu süreçte, çocukları eğlendirmek amacıyla hikayeler anlatılabilir, oyunlar oynanabilir ve oruç tutarak yetişkin olma hissi deneyimlenebilir. Ayrıca, Ramazan’ın manevi atmosferine de bu şekilde adım atmış olurlar." dedi.

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 3

-  "Gelenekten geleceğe taşınan güzel bir değer"

Tekne orucunun geçmişinin, eski zamanlarda ekmeklerin bakkallarda ya da fırınlarda değil, evlerde yapıldığı döneme kadar uzandığını anımsatan İl Müftüsü Kılıçbay, "Osmanlı’da, ekmekler evlerde hamur yoğrulup pişirilirken, çocuklar oruç tutarken ekmek teknelerinin arkasına gizlenip ekmek kırıntıları alarak açlıklarını biraz dindirir, sonra oruçlarına devam ederlerdi. İşte bu gelenek, tekne orucunun adının kökenini oluşturmuş ve zamanla halk arasında yaygınlaşmıştır.

Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş eski ve köklü geleneklerinden biri olan tekne orucunu, Kur’an kurslarımızda yaşatmaya gayret gösteren değerli Kur’an kursu öğreticilerimizi tebrik ediyor, minik öğrencilerimize Ramazan’ın manevi atmosferini en güzel şekilde yaşatarak, bu özel geleneği öğrenme fırsatı sundukları için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Düzenlenen etkinliklerde İl Müftü Yardımcısı Özlem Gülbe ve Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Aktaş hazır bulundu.

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 4
 

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 6

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 5

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 7

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 8

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 10

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 9

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 11

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 13

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 12

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 14

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 15

4 6 Yaş Kur’an Kursları Ramazan’ı Etkinliklerle Tamamladı 17