Diyanet Takvimi

Maddi çıkar elde etmek için boşanmak

Bir Hadis: "Üç şey vardır ki, bunların şakası da ciddi gibidir: Nikâh, boşama ve boşamadan vazgeçme!" (Ebû Dâvûd, Talak, 10)

Abone Ol

Maddi çıkar elde etmek için boşanmak

Aile ve evlilik, birtakım sorumlulukları beraberinde getiren ciddi bir müessesedir. Buna bağlı olarak, gerek evliliğin gerekse boşanmanın belli şartlar altında ve usulüne uygun bir şekilde yapılması esastır. Bir kimsenin dünyevi bazı kazançlar elde etmek için nikâhı ve boşanmayı suistimal etmesi ise her şeyden önce ahlaken doğru bir davranış değildir. Mesela bir kişinin, gerçekte evlenme ve yuva kurma niyeti olmadığı hâlde, birtakım menfaatler elde edebilmek için formalite evliliği yapması veya gerçekte boşanma niyeti olmadığı hâlde, vefat eden bir yakınının emekli maaşından yararlanmak üzere eşinden mahkeme kararıyla boşanması, nikâhın ve boşanmanın suistimal edilmesinin örneklerindendir. Dolayısıyla, bu tür yanlış ve yalan beyanlarla elde edilen kazanç, haksız bir kazançtır. Haksız yollarla elde edilen kazanç ise helal olmaz. Bir Müslümanın, haksız yollarla gelir elde etmekten uzak durması ve helal-haram duyarlılığına sahip olması ise son derece önemli bir erdemdir.

---

Bir Hadis: “Ey insanların Rabbi! Rahatsızlığı gider! Şifa veren sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Öyle bir şifa ver ki ardında hiç hastalık izi bırakmasın.” (Müslim, Selâm, 47)