#KEŞFET

Sabreden Derviş Muradına Ermiş

Beklemesini bilen bir kimsenin sonunda amacına ulaşacağını belirtmek için “Sabreden derviş muradına ermiş.” deriz.

Abone Ol

Beklemesini bilen bir kimsenin sonunda amacına ulaşacağını belirtmek için “Sabreden derviş muradına ermiş.” deriz. Bu atasözünü, kendimiz veya bir başkası güç bir duruma düştüğünde ya da sabırsızlık emaresi gördüğümüzde kullanırız.

Her ne kadar sabır güzelliklere açılan kapı olsa da sebat etmeyi zamanla öğreniriz. Sebat ettikçe de sabrın meyvesinin muradımıza ermek, yani amacımıza ulaşmak olduğunu anlarız. Ayrıca isyan bataklığına saplanıp kalmayız ve başarıya olan inancımızı da kaybetmemiş oluruz.

“En çok kim sabırlıdır?” diye sorarsanız, hiç düşünmeden “Allah!” deriz. “Karşılaştığı veya işittiği bir eziyete karşı Allah kadar sabır gösteren bir başkası yoktur. Çünkü O, kendisinin oğlu olduğunu iddia edenlere bile afiyet verip onları rızıklandırır.” Yine o Allah ki kendi tayin ettiği bir vakitte de haddini aşan kullarının cezasını verir.

Biz, haddini bilen, sabırlı kullardan olalım inşallah.

Sebat etmeyi başkalarına boyun eğmek olarak düşünmeyelim. “Asıl hüner, afiyet ve bollukta sabretmesini bilmektir.” Sabrın bu hikmetli yönünü en çok da Ramazan ayında teneffüs ederiz. Bu ayda sahura kalkarız, sonra iftar saatini bekleriz ve olabildiğince günah işlemekten uzak dururuz. Her ne kadar Ramazan ayı senede bir kez gelmiş olsa da Ramazan ahlakı bir ömür boyu sürmektedir. Bu güzel ahlakı yaşayan sabırlı bir Müslümanın, atasözünde geçen o derviş gibi muradına ermesi umut edilir.

Sabırsızlığı mesken edinen ve Ramazan ahlakını yaşamayan kişinin durumu bu kadar iç açıcı değildir. Öncelikle sabırsız biri kaybetmeye yatkın olur. Çünkü sabırsızlık, insanı kararsızlığa, karamsarlığa ve isyana sürükler. O isyan ki “Söz dinlemeyen kimselerin dilidir.” Oysa sabredenlerin ve her şeyde bir hayır arayanların kullandığı dil bu değildir. Onlar, hamd ve şükür dilini kullanır.

Sabırlı kimse, sıkıntılı bir durumla karşılaştığında Allah’a hamd eder, o sıkıntılı hâl geçtiğinde ise şükür eder. O, “çok şükür” dedikçe, sizin de şükür edesiniz gelir. Şükür ise bize nimetlerin kadrini bildirir.

Velhasılıkelam, hayatın her safhasında bize sabırlı olmak düşer.

İbadetlere devamlılık noktasında sabırlı olmak lazımdır, günahlardan sakınmak için sabırlı olmak lazımdır, kalp kırmamak için sabırlı olmak lazımdır ve yine elimizdeki nimetler ile yetinmek için de sabırlı olmak lazımdır.

Sağlık, mutluluk hazineniz şükür ile dolsun ve özünü kaybedenler, sizde kendini bulsun.