Afyonkarahisar Valiliğinin himayelerinde, Afyonkarahisar İl Müftülüğü tarafından, Prof. Dr. Veysel Eroğlu Kapalı Spor Salonu’nda "Hafızlık İcazet Töreni" gerçekleştirildi.

Törene; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Diyanet Akademi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu ile il ve ilçe müftüleri, kurum temsilcileri, siyasi partilerin ve STK ‘ların temsilcileri, hafızların aileleri, din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hafızlık eğitimini tamamlayan 201 öğrenci için gerçekleştirilen tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ardından İstanbul Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi Uzman İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu, Kur'an-ı Kerim tilavet etti.

Açılışta konuşan İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Ankara'da yaşanan menfur terör saldırısı sonrası törene katılımının mümkün olamadığını belirtti. İmamoğlu, “Bu vesileyle hain terör saldırısın lanetliyor ve aziz şehitlerimize yüce Allah'tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar ve necip milletimize başsağlığı diliyorum. Kadim kültür ve medeniyetimizde olduğu gibi şehrimizdeki ilmi geleneğin de temel unsurlarından biri olan hafızlık müessesesi hali hazırda 8’i il merkezimizde olmak üzere 26 yatılı hafızlık kursumuzda 1237 öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. İcazet merasimimizde 92’si kız öğrencimiz ve 109’u erkek olmak üzere 201 hafız öğrencimize belge ve hediye takdimi yapılacaktır. Programa emek veren kıymetli hocalarıma hafızlarımızın, hocalarımızın ve hafızlarımızın değerli ailelerinin samimi emeklerini takdir ediyoruz. Törenimize teşrif ederek bizleri yalnız bırakmayan hem hizmetlerimiz hem de sıkıntılarımızda ilgi ve destekleriyle hep yanımızda olan başta Sayın Valimiz olmak üzere her kademedeki Kur'an hadimlerine sonsuz şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca iş birliğine açık tutumlarıyla hem yardımcı hem de paydaş olan ilimizin değerli kurum amirlerine, proje hazırlık sistemi Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde tüm İmam Hatip Ortaokulu ve lise yetkililerine Kur'an Kursları derneklerimize, cami derneklerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Hayır ve hasenatıyla desteğini hiçbir zaman esirgemeyen ve bugün de her bir hafızımızı altınla ödüllendiren hayırseverlerimize Müftülüğümüz adına bir kez daha teşekkür ediyorum." ifadelerini kaydetti.

Hafızların ailelerini temsilen söz alan ikiz hafız annesi Şeyma Yassıkaya’nın konuşması, katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Yassıkaya, Afyonkarahisar’ın semalarını aydınlatan yıldızların arasına hafızlık eğitimini tamamlayan toplam 201 yıldızın daha katıldığını belirterek “Fani dünyada Allah'ın bir Müslüman kuluna lütfedeceği en büyük nimetlerden birisi evladının hafız olmasıdır." dedi.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı da konuşmasında; büyük bir özveri ve sabırla hafız olma şerefine nail olan bu gençleri yürekten kutladığını söyledi. Vali Yiğitbaşı, “Hafız olan gençlerimiz, yalnızca Kur’an-ı Kerim'in kelimelerini ezberlemekle kalmamış, onun güzelliklerini ve ahlakını da hayatlarına yansıtan birer elçi olmuşlardır. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, indirilmeye başlandığı ilk günden bu yana, insanlığın rehberi olmuş, yol göstermiştir. 15 asırdır canlılığını, diriliğini ve güzelliğini koruyan yüce kitabımız, sadece bir ibadet vesilesi değil, aynı zamanda hayatımıza rehberlik eden bir ilahi kılavuzdur. Çağlar üstü mesajıyla bizleri karanlıklardan aydınlığa çıkaran Kur’an, merhamet, adalet ve sevgi gibi güzel ahlak ilkelerini hayatımıza taşımamız gereken en değerli hazinedir. Onun ahlakıyla hayatlarımızı güzelleştirmek, bu ilahi mesajın asıl maksadıdır. Hafızlık müessesesi, sahabe döneminde Peygamber Efendimiz (sas) ile başlamış ve günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam etmiştir.” dedi.

Vali Yiğitbaşı, “Yüzyıllarca milletimiz, Kur’an’sız kalmamış, onunla yaşamış ve sanatına bile o coşkuyu yansıtmıştır. Nitekim Kur’an’ı kalbine nakşeden Hattat Ahmet Karahisari’nin kıymetli hat eserleri, sanatın zirvesinden Kur’an aşkının günümüze seslenişidir” deyip, hafızlara "Hıfzınızı asla unutmayacak ve sahip olduğunuz bu hazineyi kaybetmeyeceksiniz." nasihatinde bulundu. Emeği geçen herkesi tebrik edip, programın hayırlara vesile olmasını diledi.

Misafir konuşmacı olarak gelen Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, programda yaptığı konuşmada; Afyonkarahisar Hafızlık İcazet programına katılması planlanan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın menfur terör saldırısı nedeniyle program akışının değiştiğini söyleyerek Erbaş’ın Afyonkarahisar halkına selamlarını iletti, Afyonkarahisar Müftülüğüne bağlı 6 Kur'an Kursunda hıfzlarını tamamlayan 109'u erkek, 92'si kız toplam 201 hafızın icazet törenini gerçekleştirme mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kaan, “Menfur terör saldırılarına karşı 201 genç hafızımız için düzenlediğimiz tören, onlara en büyük cevabımızdır. Bu vesileyle öncelikle hıfzlarını tamamlayan hafız yavrularımızı, onları okutan, rehberlik yapan hocalarımızı, idarecilerimizi ve onların çok kıymetli ailelerini, onları yetiştiren ailelerini tebrik ediyorum. Bu kursumuzun yapımında ve devamında emeği katkısı olan tüm hayır sahiplerimize İl Müftülüğümüzün himayelerinde bu hizmetlerin yürütüldüğü çok kıymetli Valimize ve katkı sunan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Hafızlık hak ve halk nezdinde önemli bir payedir." diye konuştu.

Dört Halifenin de hafız olduğuna dikkat çeken Kaan, “Hulefay-ı Raşid'in; Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali hafızdılar. Hz. Ayşe Validemiz, Hz. Ümmü Seleme ve Hz. Hafsa validelerimiz hafızdılar. Kızlarımız onların yolundan yürüyorlar. Bugün ülkemizde 1800 Kur'an kursumuzla, 8 bin Kur'an Kursu öğreticimizle, 87 bin öğrencimizle bu hizmet devam etmektedir. 1975 yılından bugüne, Diyanet İşleri Başkanlığımızın kayıtlarına göre ülkemizde 217 bin hafızımız var. İki tane sebebi var Kur'an'ın indirilişinin. Bir, ayetlerini tefekkürdür. İki, akıl sahipleri için tezekkür." ifadelerini kullandı.

“Sevdamız, şu yaşadığımız cennet vatanı, yaşanılacak en güzel yer, en güzel memleket ve en güzel vatan haline getirmek olacak.” diyen Kaan, “Kur'an, insanın dünyada refah, ahirette felah bulması için sahip olması gereken, inşa etmesi gereken dört şeyi inşa etmiştir. Medeniyeti inşa etmiştir. Zihniyeti inşa etmiştir. Aileyi, mensubiyeti inşa etmiştir. Ve şahsiyeti inşa etmiştir. Modernizmin kaynağı olan pozitivizm ve rasyonalizm dediğimiz bilginin yegâne kaynağı olarak aklı gören, yegâne doğru inancın madde ve dünya olduğunu düşünen batı anlayışında bu bilgiler yoktur. Yine İslam medeniyetinde bir ahlak vardır, bir ahlak anlayışı vardır. Bu ahlak anlayışında zina haramdır, eşcinsellik haramdır, faiz haramdır, kumar haramdır, bütün bunlar haramdır. Ama bugünkü batı medeniyeti, bütün bu saydıklarımı haram olarak kabul etmez. Üçüncü olarak İslam medeniyeti, İslam, Kur'an, bir aileye, bir mensubiyet inşa etmiştir. Bizim ismimiz, bizim mensubiyetimiz, bizim ailemiz ne Türklüktür, ne Kürtlüktür, ne Boşnaklıktır, ne Gürcülüktür, ne İngilizliktir, ne Fransızlıktır. Bizim adımız ve mensubiyetimiz Müslümanlıktır." dedi.

Kaan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Değerli kardeşlerim, toplumlar kimliklerini medeniyetlerinden alıp kültürlerini aktarırlar. İslam medeniyetinin konularında ilahilik vardır, barış vardır, hakkaniyet vardır, fazilet vardır ve bu gün batı medeniyetinin konularına baktığımızda beşeri akıl vardır. Batı medeniyetinin anlayışında kim kuvvetliyse o haklıdır. İşte Gazze'de, Filistin'de hepimiz bunu görüyoruz. Kim kuvvetliyse haklı olarak orada muamele gördüğünü, dünyadaki büyük devletler tarafından bu şekilde muamele gördüğünü orada bütün dünya izlemektedir. Ama bizde öyle değildir. Bizde kardeşlik esastır. Rızayı manevi tahsil esastır."

Hafızların kısa sureleri tilavetlerinin ardından, Reisü'l Kurra Vekili Talip Akbal, okunan 200 hatm-i şerif ve 1000 Yasin-i Şerif’in duasını yaptı.

Sonrasında sırayla ismi okunarak sahneye gelen hafızlara protokol tarafından belgelerinin verilmesiyle ile program sona erdi.