İstanbul’da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen "Sürre Alaylarından Günümüze Üsküdar Harem’den, Harem-i Şerife Hacı Uğurlama Programı" Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleşti.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve okunan kasidelerle başlayan programda konuşan Başkan Erbaş, hac yolculuğunun insanın ömründe yaşadığı en önemli heyecanlardan birisi olduğunu ifade ederek, "Hacca gitmek, Kabe’ye yüz sürmek, orada secde etmek, tavaf yapmak, Safa ile Merve arasında sa’y etmek, hele ki Arafat’ta vakfeye durmak, günahlarımızdan af dilemek bir mümin için hayatının en önemli anlarından birisidir." dedi.

Başkan Erbaş, hac ibadetinin, İslam’ın temelleri üzerinde yükseldiği beş esastan birisi olduğunu belirterek, "Buradan yola çıktığınız andan itibaren kalbinizde, gönlünüzde Allah aşkı, Resulullah (sas) aşkı, Kabe-i Muazzama aşkı, ravza aşkı daha da artacak." diye konuştu.

Sürre Alayı 22

"Hac ibadeti, Müslümanlığımızı daha kavi hale getirmek için farz kılınmıştır"

“Müslüman, elinden ve dilinden insanların emin olduğu kimsedir.” hadisi şerifini hatırlatan Başkan Erbaş, "İbadetler Müslümanlığımızı bu tanıma uygun hale getirmek için farz kılınmıştır. Bunun için namaz kılıyoruz, oruç tutuyoruz, zekat veriyoruz. Daha iyi Müslüman olalım, daha iyi insan olalım diye bizler ibadet yapıyoruz. İşte bunun için hacca gidiyoruz. Hac ibadeti, Müslümanlığımızı daha kavi, birbirinden emin olma durumunu daha güçlü hale getirmek için farz kılınmıştır." ifadelerini kullandı.

Hacı Uğurlama Erbaş 11

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş’un yaptığı duanın ardından, 359 hacı adayı tekbir ve salavatlarla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına uğurlandı. 2024 dönemi hacı adaylarının ilk durağı ise Medine-i Münevvere olacak.

2024 Yılı Hac yolculuğu başlıyor 2024 Yılı Hac yolculuğu başlıyor

- Ankara'dan ilk hac kafilesi uğurlandı

Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonuyla kutsal topraklara gidecek ilk hacı adayı kafilesi, Esenboğa Havalimanı'nda dualar ve gözyaşlarıyla uğurlandı.

Ankara Hac Uğurlama 11

Hac kafilesinin hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı Gidiş Terminali'nde düzenlenen törene, hacı adayları ve yakınları katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan uğurlama törenin ardından ilk kafiledeki hacı adayları ve diyanet görevlileri, pasaport kontrolü ve işlemlerin tamamlanmasının ardından dualar ve gözyaşlarıyla uğurlandı.

Ankara Hac Uğurlama 33

Kurada 14 yıl sonra ismi çıkan Haydar Arslantaş, duygularını tarif edecek kelimeler bulamadığını belirtti.

Ankara Hac Uğurlama 22

Yaklaşık 2,5 milyon kişi arasında kurada ismi çıktığı için duyduğu mutluluğu dile getiren Arslantaş, "İnşallah sağ salim gider geliriz. Şu an Gazze'de, Filistin'de ve dünyanın başka yerlerinde Müslüman kardeşlerimizin çektiği acılar inşallah hacıların dualarıyla son bulur." temennisinde bulundu.

Izmir Hacı Adayları Yola Çıktı 11

- İzmir'de iki gruptan oluşan 280 kişilik ilk hac kafilesi dualarla yola çıktı

Kutsal topraklara gidecek olan hacı adayları, aileleri ve yakınları ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne geldi.

İzmir 2. Kafile Başkanı Buca İlçe Müftüsü Kemal Demirel, din görevlileri ve kafile başkanları ile hacı adaylarına en güzel ve eksiksiz şekilde haclarını yaptırmak istediklerini söyledi.

Hacı adaylarının duygu yüklü ve heyecanlı olduklarını belirten Demirel, "Kafilelerimizde toplam 280 hacı adayımız var. Hacca giden kardeşlerimiz ve yakınları heyecanla, yıllardır hac vazifesine kavuşmayı bekliyorlar. Allah sağlıkla, afiyetle gidip gelmeyi nasip eylesin inşallah. İlk durağımız Medine olacak. Orada 4-5 gün kaldıktan sonra Mekke'ye geçmiş olacağız. Yolculuğun heyecanını taşıyoruz. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin." diye konuştu.

Izmir Hacı Adayları Yola Çıktı 22

Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası İl Müftüsü Sinan Kazancı tarafından hacı adaylarıyla birlikte dua edildi.

Duanın ardından aileleri ile vedalaşan hacı adayları, havalimanından kalkan uçakla Medine'ye hareket etti.

Editör: Ömer Ceylan