KÜÇÜK YAŞTA BİR BÜYÜK HEYECAN: ROBOTİK KODLAMA
Gelişen teknoloji, değişen dünya… Hemen her gün duyduğumuz bu cümle, hayatın her alanında zuhur ediyor, çocuk oyunlarında bile. Saklambaç, elimsende, mendil kapmaca gibi sayısız nesli büyüten nice oyun, yerini “teknolojik” türevlerine bıraktı. Uzay filmlerinde gördüğümüz o “yüksek” teknoloji artık tam anlamıyla çocuk oyuncağı olmaya başladı. Çocuğunuz kendi robotunu kendisi yapsın istemez misiniz?
Bilgisayar, elektronik ve yazılım gibi pek çok disiplinin bir araya gelmesi ile oluşan robotik, geleceğe bugünden göz kırpıyor âdeta ve herkesten önce çocuklara hitap ediyor. Robotik kodlama, başta algoritmik düşünme, üç boyutlu tahayyül, mekanik prensiplerin öğrenilmesi gibi hedeflerin kazandırılmasını amaçlıyor. Temel eğitimlerden sonra bu kazanımlara sahip olan çocuklara ise tek bir görev düşüyor: Kendi robotlarını üretme.
BİLİYOR MUYDUNUZ?
Robotik kodlama şimdiden geleceğin meslekleri listesinde üst sıralarda. Öyle ki başta Türkiye olmak üzere pek çok ülke, gelecek yatırımlarını bu alan üzerinde yoğunlaştırıyor.
Robotik kodlama eğitimi ile birlikte anılan STEM, adını İngilizce kökenli kelimelerin baş harflerinden alıyor. Science (fen, bilim), technology (teknoloji), engineering (mühendislik) ve mathematics (matematik) disiplinlerini ihtiva eden STEM, çocuklarda çok yönlü gelişimi destekliyor.
Kodlama ve robotik kodlama ile ilgili eğitimler ise sandığımızdan daha çok yakınımızda. Velilere düşen en önemli görev ise doğru bilgiyi çocuğa verebilecek kaynakları araştırmak ve onları sadece yönlendirmek.
EN KARANLIK MADDE
Amerika’da bulunan Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) çalışan bilim insanları, bilinen en karanlık maddeyi üretti. Nanoteknoloji alanında üretilen bu madde, insan saçından 50 bin kat daha küçük olan karbon parçalarının düzenli bir dizilimle bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Bu madde öylesine karanlık ki ışığın yüzde 99,9’unu içinde hapsedebiliyor. Tam oran vermek gerekirse %99,995. Bu yeni madde, başta uzay bilimleri olmak üzere pek çok alanda çalışmalarını sürdüren araştırmacıları şimdiden heyecanlandırmış durumda.
KISA KISA
Yapılan araştırmalar, hava kirliliğinin okul başarısını düşürdüğünü ortaya çıkardı. İngiltere’de yapılan bir çalışmada 2 bin 400 öğrenci incelendi. Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde yaşayan öğrencilerin notlarının %3 oranında düşük olduğu belirlendi.
Türk, Amerikan, İtalyan, İspanyol, Finlandiya ve İsveçli bilim insanlarının ortaklaşa yürüttüğü bir araştırma sonucuna göre halk arasında “takıntı hastalığı” adı ile bilinen Obsesif Kompülsif Bozukluk’un (OKB) temelinde şüphe kontrolü yer alıyor. Yani şüphe, OKB’yi tetikliyor.
Avrupa Uzay Ajansı, Mars’ın kuzey kutbunda devasa bir toz fırtınası gözlemledi. Bu yeni gözlem sonucunda Mars’a yapılacak insanlı ve insansız uçuşların yeniden gözden geçirilmesi planlanıyor.
DİKKAT
Sahte Fenomenler ve Siber Dolandırıcılık
Hemen her alanda karşımıza çıkan fenomenlerin sahtelerine dikkat. Başta YouTube olmak üzere pek çok video paylaşım sitesi, siber dolandırıcıların tehdidi altında. Bu yeni yöntem dolandırıcılık ile takipçi sayısı bir hayli fazla olan kanalların sahteleri/taklitleri ortaya çıkıyor. Abonelere ve takipçilere kimlik avı saldırısı düzenleyen bu dolandırıcılar, başta kişisel verileriniz olmak üzere size özel pek çok bilgiye ulaşabiliyor.