Aile Dergisi

Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmeli?, Bebek Vücuduna Zeytinyağı Kullanımı...

ALIŞVERİŞ REHBERİ

Abone Ol

OYUNCAK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Oyun ve oyuncakların çocukların gelişimine büyük katkı sağladığını biliyoruz fakat seçim yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusuna çok fazla özen göstermiyoruz. Ebeveynler olarak genelde çocuğumuza değil de kendimize oyuncak seçiyor gibi davranıyoruz. Oyuncağın mutlaka çocuğun yaşına, ilgisine, becerisine ve gelişim düzeyine uygun olması gerektiğini unutuyoruz. Çocuğa yaş ve beceri düzeyinin altında alınmış bir oyuncak zevk vermeyecek, yaş ve beceri düzeyinin üstünde alınmış bir oyuncak ise çocukta başarısızlık duygusu oluşturacaktır. Ayrıca oyuncak çok fonksiyonel olmamalı, üretkenliği sınırlamamalıdır. Çocuklar kendilerine hazır olarak sunulmayan; yapıştıracakları, kesecekleri, parçalarını tamamlayacakları oyuncaklarla daha uzun süre oynarlar. Son olarak oyuncakların ağır metal ve zararlı kimyasallar içermemesine özen gösterilmeli, pilli oyuncaklarda pilin zamanla akma yapabileceği göz önünde bulundurularak çocuğun pille temas etmemesine özen gösterilmelidir.

SAĞLIKLI YAŞAM

Bebek Vücuduna Zeytinyağı Kullanımı

Örf ve âdetler, insanlara birçok konuda yön vermesi sebebiyle önemlidir ancak her zaman doğru tecrübelere işaret etmeyebilir. Bebek bakımı konusunda da ebeveynlerin kendi ailelerinden gördüğü hatalı bilgiler epey fazla diyebiliriz. Bunlardan biri de yenidoğan bebeklerde pişik, egzama, döküntü durumunda hemen zeytinyağı kullanılması. Bebek cildi, parşömen kâğıdı gibi incecik ve bütünlüğü çok çabuk bozulabilen bir yapıdadır. Bu yüzden bebeğimizin cildine süreceğimiz her şeye ekstra özen göstermemiz gerekir. Zeytinyağının PH’ı asidiktir,  içerisindeki oleik asit cilt bütünlüğünü bozar ve bu durum ciddi sorunlara yol açabilir. Bu konuda çok sayıda bilimsel çalışma mevcuttur. Bebeğimizin cildinde herhangi bir sıkıntı fark ettiysek mutlaka bir uzmana danışmalı, geleneksel bilgilerle hareket etmemeliyiz.

PÜF NOKTASI

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Hepimizin bildiği gibi elma sirkesinin faydaları saymakla bitmez, hele de ev yapımıysa. Peki, evde sirke yapmanın püf noktaları neler? Öncelikle sirkeyi sirke yapan, meyve şekeri fruktozdur. Elma sirkesi yapımında en uygun elma türü, şeker oranı yüksek olandır. Mümkünse doğal, ilaçsız elmaları yıkadıktan sonra çekirdek ve saplarından ayırın. Kavanozu 2/3 oranında elma, dört parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Hızlı fermantasyon için 1 su bardağı doğal sirke ilave edip bez ile kapatın. Elmalar dibe çökene kadar her gün en az 1-2 defa karıştırmalısınız. Genelde bir ayda çökme oluşur ve ondan sonra bir ay daha bekleyerek sirkenizin tadına bakabilirsiniz. Eğer tattığınızda genzinizi yakıyorsa süzülmeye hazırdır.

Boyunda Şişlik Neden Olur?

ACİL DURUM

Aileler, çocuklarının boynunda, çene altında, kafasının arka tarafında bir şişlik gördüklerinde genelde tedirgin olurlar. İnternet üzerinden araştırdıklarında korku dolu senaryolarla karşı karşıya kalırlar. Aslında o fark edilen şişlikler, lenf nodu dediğimiz savaşçı hücreleri barındıran lenf bezeleridir. En küçük bir diş apsesi, boğaz enfeksiyonu, ciltteki yara gibi enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi bazı ciddi hastalıklara da işaret edebilmektedir. Şişlik; yumuşak, ağrılı, 1 cm altında ve gittikçe büyümüyorsa çok endişelenmemeliyiz. Sert lastik kıvamında, ağrısız, 1 cm’den büyük ve büyüme eğiliminde ise lösemi, lenfoma gibi kanser belirtisi olabileceği aklımızın bir köşesinde olmalıdır. Bu tarz bir şişlik fark edilirse vakit kaybetmeden uzmana danışılmalıdır.

ÇEVRE DEDEKTİFİ

Orkide Bakımı Nasıl Olmalı?

Şık görüntüsü ve zarifliğiyle çok sevilen fakat bakımı da özen isteyen çiçeklerdendir orkide. Doğru bakım ile orkidemizi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek mümkün. Nasıl mı? Orkidenin uzun ömürlü olması için aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan, cama yakın yerlere konulması gerekir. Klimanın yakınlarında olması ise orkide için son derece zararlıdır. Çiçeğin üst kısımları kadar kökleri de güneş ışığına ihtiyaç duyduğundan saksı şeffaf olmalıdır. Özel bir karışım olan toprağı, haftada iki defa bir su bardağı kadar sulanmalıdır. Çiçeğinin ömrü, normal şartlar altında üç ya da dört aydır. Tekrar çiçek açması için saksı dibinden yukarıya doğru 3. boğumun 3 parmak yukarısından temiz, kuru bir bıçakla düz kesilerek budanmalı, açık kalan kısımlar alüminyum folyo ile kapanmalıdır. Saksıdan zamanla taşan kökler, görüntüyü bozduğu gerekçesiyle asla kesilmemelidir. Kesildiği takdirde orkide zarar görecektir.