Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Türk İslam Sanatları Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan proje kapsamında "Gelenekten Geleceğe Türk İslam Sanatları Sergisi"nin ilki Paris’te açıldı.
Paris Büyükelçiliği ve DİTİB Fransa ev sahipliğinde Paris Ulu Camii'nde gerçekleştirilen sergide hüsnü hat, ebru, tezhip, çini, dival sanatının yanı sıra nadide Türk el işi sanatları da yer aldı.
Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Yunus Demirer ve DİTİB Fransa Başkanı ve Paris Din Hizmetleri Müşaviri Bayram Demirtaş, sergiyi ziyaret ederek, sanatseverlerle bir araya geldi.
Etkinlik boyunca ziyaretçiler geleneksel sanat atölyelerinden konferanslara kadar birçok farklı etkinliğe katılma ve Türkiye'nin kültürel derinliğini ve sanatsal çeşitliliğini keşfetme imkanı buldu.
Ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil ve hat sanatı ustası Dr. Nihat Kağnıcı, "Gelenekten Geleceğe Türk-İslam Sanatları" üzerine yaptıkları sunumla katılımcılara Türk sanatının derinliklerini keşfetme fırsatı sundu.
Ziyaretçiler, ebru sanatçıları Şükran Aydın ve Barutçugil yanı sıra hat sanatı ustası Kağnıcı'nın sunduğu farklı atölyelerle geleneksel sanatları bizzat deneyimleyerek kendi eserlerini tasvir etti.
Sergi kapsamında Strazburg Üniversitesi İslam Dünyası Sanat Tarihi Öğretim Görevlisi Nourane Ben Azzouna'nın "Müslüman Kimliğin İfade Biçimi olarak Hat Sanatı" başlıklı konferansında, dinleyiciler hat sanatının dünyada ve tarihteki izleri hakkında bilgi edindi.
Ziyaretçiler, sergilenen seramik, hat sanatı, ebru sanatı, Maraş el işi gibi geleneksel sanat eserleri ve Türk-İslam sanatının inceliklerini inceleyebildi.
Sanatçı ve uzmanlarla birebir etkileşime girerek bu eserlerin oluşum süreçlerini öğrenen ziyaretçiler, geleneksel sanatlarla ilgili pratik bilgi edindi.
- "Sanatla gönüllere dokunacağız"
Türk İslam Sanatları Daire Başkanı Meryem Dalğıç, serginin oldukça verimli geçtiğini belirterek "Gelenekten Geleceğe Türk İslam Sanatları Sergisi" ile İslam sanatının insan ruhuna olan tesiri, anlamı ve kuşatıcılığından yola çıkarak insanların ortak paydada buluşmalarına vesile olmak istediklerini söyledi.
Dalgıç, sanat vesilesiyle İslam estetiğini, zarafetini yansıtmak, yurt dışındaki vatandaşların ve özellikle gençlerin İslam sanatı ile tanışmalarını sağlamak ve kabiliyetleri doğrultusunda sanat dallarına yönlendirmekle bilhassa çocuklara, gençlere bu zengin kültürel mirası aktarmak olduğunu vurgulayarak imkanlar doğrultusunda projeyi farklı ülkelerde uygulayarak sanatla gönüllere dokunacaklarını ifade etti.
DİTİB Fransa, Türkiye Diyanet Vakfı ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Türk İslam Sanatları Dairesi'ne etkinliğe katkılarından ötürü teşekkür etti.