Adana İl Müftülüğünce 06.11.2017 - 04.01.2021 tarihleri ile 04.10.2021 - 01.10.2022 tarihleri arasında düzenlenen Aşere-Takrib kursundan mezun olan toplam 20 imam hatip, müezzin kayyım ve Kur'an kursu öğreticisi için ilk kez "Kur'an-ı Kerim Ziyafeti ve Aşere Takrib İcazet Merasimi" düzenlendi.
Çukurova Ramazanoğlu Camii'nde düzenlenen programda konuşan Vali Yavuz Selim Köşger, icra edilen programın çok önemli bir program olduğunu ve Adana’da ilk defa gerçekleştirildiğini söyledi.
Kur’an’a kelam-ı kadim diyen medeniyetimizin, Kur’an’a hürmet ederek her zaman evinin en mutena köşesinde, en mutena yerde muhafaza ettiğini belirten Vali Köşger, “Aynı zamanda yine bizim irfan medeniyetimizde köylerde, odalarda en başa en yaşlı olanlar oturur. Bunun tek istisnası hafızlardır. Cemiyete bir hafız girdiği zaman en üste o geçer oturur. Çünkü hafız Allah’ın kelamını bünyesinde, zihninde hıfz etmiş olması münasebetiyle çok büyük bir değer olarak atfedilmektedir.” dedi.
Medeniyetimizin Kur’an’a atfettiği bu değer münasebetiyle, Kur’an’ı başında taşıdığı müddetçe yedi iklimde, dört coğrafyada at koşturduğunu, Viyana kapılarına kadar dünyaya adalet, vicdan, merhamet medeniyetini taşıdığını ifade eden Vali Köşger, “Bugün Filistin’de eğer kardeşlerimiz, böylesine diri bir şekilde dünyanın bütün emperyalistlerinin desteklediği siyonist düşman üzerine çullanmışken ayakta durabiliyorlarsa Kur’an’la, imanla ayakta durabiliyorlar. İşte o medeniyet, o Kur’an, o iman; o insanlara direnme gücünü sağlıyor ve tüm dünyaya Kur’an’ın ne demek olduğunu, imanın ne demek olduğunu bir kere daha gösteriyor. O zulmün altında, mezalimin altında gene de insanlıklarından taviz vermeden hiçbir ahlaksızlığa, hiçbir haksızlığa, hiçbir mezalime sebebiyet vermeden mücadelelerini sürdürüyorlar. Bu Kur’an’ın sağladığı, Kur’an medeniyetinin sağladığı bir husus.” dedi.
Barışta da medeniyette de üstün olduğumuz zamanda da Kur’an’ın bizlere bir ahlak, bir vicdan, bir merhamet vaaz ettiğini belirten Vali Köşger konuşmasının devamında, “Kur’an, mezalime maruz kaldığınızda dahi savaşın içinde kaldığınızda dahi size bir ahlak vaaz ediyor. Ona uyduğunuz vakit tüm dünya karşınızda dize geliyor. Allah’ın izniyle Filistin’de yaşanan hadiseler tüm dünyada Kur’an medeniyetinin yeniden tesisine vesile olacak. Ona dua ediyoruz. Onun için yapılan bu tür programların önemi çok büyük. Burada bu program inşallah, Adana’yı daha güzel ufuklara taşıyacak ve Adana’yı feyzi ve bereketiyle donatacak." ifadelerine yer verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Kurra Hafız Dr. Hafiz Osman Şahin ise "Cenab-ı Allah Hicr Suresi 9. Ayet-i kerîmede şöyle buyuruyor: 'Kesin olarak bilesiniz ki bu kitabı kuşkusuz biz indirdik ve onu mutlaka koruyan da yine biziz.' Resûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem ise şöyle buyurdu: 'Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.' Hangi mümin kalbinin harap bir ev gibi olmasını ister. Kur'ansız günümüz geçmesin. Bugün icazet alacak olan hocalarımızı ve icazet verecek olan hocalarımızı tebrik ediyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu ilmi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu gelenek Adana’da başlamış oldu. Rabbim devamını nasip etsin. Bu merasimin düzenlenmesinde emeği geçen bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum." dedi.
Açılışta konuşan İl Müftüsü Mehmet Taşcı da ilk kez kurra hafız mezun ettiklerini belirterek eğitimlerin devam edeceğini söyledi.
Merasimde İstanbul Haseki Reîsü'l Kurra Abdurrahman Gürses Dini İhtisas Merkezi Müdür Vekili Halim Garip, Pendik Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi Emekli Eğitim Görevlisi Talip Akbal, İstanbul Ayasofya-i Kebîr Camii Şerîfi Başimam Hatibi Kurra Hafız Ferruh Muştuer, İstanbul Fatih Camii Başimam Hatibi Kurra Hafız Metin Çakar ile İstanbul Üsküdar Beylerbeyi Abdullah Ağa Camii İmam Hatibi Ekrem Öztürk ile mezun olan din görevlileri Kur'an tilavetinde bulundu.
Pendik Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi Emekli Eğitim Görevlisi Talip Akbal’ın icazetnameyi okumasının ardından Reisü’l Kurra Mustafa Demirkan’ın yapmış olduğu dua ile merasim sona erdi.