Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın başkanlığında, il, ilçe müftüleri ile il müftü yardımcılarının katıldığı çevrim içi toplantı Diyanet Akademisi Başkanlığı Konferans Salonu’nda yapıldı.

“Gözümüzün önünde bir soykırım yaşanıyor”

Buradaki konuşmasında, dünyanın tarihin en zor süreçlerinden birini yaşadığına işaret eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Savaşlar, işgaller, bunalımlar, umutsuzluk tüm insanlığı adeta çepeçevre kuşatmış vaziyette. Gazze’de yaşananları görüyoruz. Burnumuzun dibinde, gözümüzün önünde bir soykırım yaşanıyor. Yüreklerimiz yanıyor. Yardımlarımız, boykotlarımız devam ediyor, etmesi gerekiyor. Boykota çağırmaya devam edeceğiz. Zalimlerin işgalcilerin yaptıkları katliamı, soykırımı haykırmaya devam edeceğiz. Bundan uzak durmamız mümkün değil.

Bugün dünyanın en az 40 bölgesinde terör, anarşi, kaos, vekalet savaşları ve fiili çatışmalar var. Dünyanın sözde gelişmiş ülkelerinde yaşayan insanlar bile envai çeşit zulme, kötülüğe ve hukuksuzluğa maruz kalıyor. Bakmayın onların kendilerini çok medeni bir devlet olarak gösterdiklerine, içine girdiğimiz zaman ne facialar, ne acılar yaşandığını görürsünüz.”

“Batı, bütün insanlığı büyük bir kaosa ve bunalıma mahkum etti”

“İnsanlık bugün, huzur, hukuk, güven, umut gibi değerleri tamamen kaybetmek üzeredir.” ifadesini kullanan Başkan Erbaş, “18. yüzyıldan itibaren Batı merkezli değişim içinde, heyecanlı cümleler ve büyük vaatlerle yola çıkanlar bütün insanlığı büyük bir kaosa ve bunalıma mahkum etmişlerdir. Bu durumun en temel sebebi ise insani, ahlaki ve evrensel değerlerin ötelenmesi, çürütülmesi ve yok sayılmasıdır. Yani bugün insanlığın bireysel, sosyal, siyasi, iktisadi, çevresel alanda yaşadığı çıkmazların adını ve sebebini doğru ifade edeceksek bu tam bir değerler krizidir, medeniyet krizidir.” diye konuştu.

“İnsanlar bizleri son umut olarak görüyor”

Başkan Erbaş, ümmete öncülük ve insanlığa rehberlik edecek ideal, birikim, özgüven ve kudret açısından bakıldığında Türkiye’ye büyük görevler düştüğünü belirterek, “Gittiğimiz her yerde şahit oluyoruz ki, dünyanın bütün mazlum ve mağdur coğrafyaları, o coğrafyalarda yaşayan insanları bizleri son umut olarak görmektedir. Milletçe bunun farkında olarak bugün dünyanın her yerinde ve her alanda çalışıyor, mücadele ediyoruz. Büyük bir millete ve güçlü bir devlete sahip olmanın onurunu ve insanlığın yükünü aynı anda taşımaya gayret ediyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Mevlid-i Nebi Haftası…

14 Eylül’de Mevlid-i Nebi haftasına girileceğini de anımsatan Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Mevlid-i Nebi vesilesiyle tüm gücümüz ve imkanımızla, tüm hocalarımız ve mensuplarımızla Peygamberimizi (s.a.s.) ve O’nun şahsiyetini tanıtacağız. O’nun inşa ettiği şahsiyetin özelliklerini öğreteceğiz. O’nun yetiştirdiği güzide insanların, ashab-ı kiramın özelliklerini hatırlayacağız. İçinde yaşadığımız çağda şahsiyet inşasını insanlığın gündemine taşıyarak güçlü bir bilinç oluşması için çalışacağız. Peygamber Efendimizin (s.a.s.), karakter inşasındaki temel ilkelerini ve yaklaşımını gündeme taşıyarak şahsiyet eğitiminin keyfiyeti ve bu zamanda şahsiyetli bir nesil yetiştirmenin yöntemi üzerine fikirlerin serdedilmesine vesile olacağız. Mevlid-i Nebi haftasında insanı Müslüman şahsiyetine uygun bir hayat sürmekten uzaklaştıran, yürekleri işgal eden, içtimai hayatı derinden sarsan inanç ve ahlak problemlerine nebevi referanslardan hareketle çözümler üreteceğiz.”

“Kur’an kurslarımızı geleceğimizi inşa eden müstesna mekanlar olarak görüyoruz”

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde Kur’an kurslarının özel bir yeri ve anlamı olduğunu belirterek, “Kur’an kurslarımız, milletimizin ve nesillerimizin inanca, ibadete ve hayata dair doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmaları noktasında en büyük imkandır. Kur’an kurslarımız, ülkemizin her yerinde, geniş bir yelpazede her yaş ve seviyeye uygun Kur’an ve din eğitimi hizmeti vermektedir. Bu açıdan bizler, Kur’an kurslarımızı, insanımıza huzur veren ve geleceğimizi inşa eden müstesna mekanlar olarak görüyoruz.” dedi.

“4-6 yaş Kur’an kurslarımıza milletimizin büyük bir teveccühü var”

4-6 yaş Kur’an kurslarının 9 Eylülde başlayacağına işaret eden Başkan Erbaş, “Bu hizmetimize, milletimizin büyük bir teveccühü var. Bu kurslarımızı her açıdan en ideal seviyede devam ettireceğiz. Kim ne derse desin ne yaparsa yapsın milletimizin taleplerini asla karşılıksız bırakmayacağız. Bu bizim vazifemiz. 4-6 yaş grubu Kur’an kursları vasıtasıyla çocuklarımızla sağladığımız tanışıklığı 7-10 yaş grubu Kur’an kursları programları ile devam ettirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Toplantıya, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selim Argun, Prof. Dr. Huriye Martı, Dr. Burhan İşliyen, Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Kadir Dinç ile Başkanlığın üst düzey yöneticileri de katıldı.