Çankırı İl Müftülüğünce Cemaleddin Ferruh Kur’an Kursu Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Çankırı’da hafızlık eğitimi verilen kurslardaki hafızlık öğrencileriyle buluştu.
Burada konuşan Prof. Dr. Karslı, "Hafızın hedefinde ilahiyat ve dini ilimler olmalı, bu alanda kendini yetiştirmeli, farklı kulvarlarda hafızlığını zayi etmemelidir. Hafızlık rütbesi bütün rütbelerin üstündedir. Hafızlık bir insana bahşedilen en güzel nimettir. Hafızlık insana özgüven ve Allah ile beraber olma bilinci kazandırır. Hafızlık, insanı her bakımdan hem yükseltir, hem yüceltir hem de kötülüklerden uzak tutar. Hafız olan insan haset etmez, kalbini ve gönlünü çirkin işlerden uzak tutar. Nefsinize, heva ve hevesinize uyarsanız size bahşedilen güzel hasletleri kaybedersiniz. Hafızın beyni Allah kelamıyla doludur. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi. Sadece lafzın değil mananın da hafızı olmalısınız. Kur’an’ın hedeflediği hayat tarzı bunu gerektirir. Arapçayı öğrenmeli, bol bol edebi eserler okumalısınız. Kaleminizin güçlü olması, edebi eserleri okumanıza bağlıdır. Mehmet Akif’i okuyun, Sezai Karakoç’u okuyun. Sorumluluğunuzu yüklenerek yola çıkın. Hedefiniz kolay bir iş, bol para kazanmak olmasın. Sizleri, geleceği imar edecek nesiller olarak görmek istiyoruz." şeklinde hafız adaylarına tavsiyelerde bulundu.
Programda İl Müftüsü Mehmet Şahin, "Hafızlara yaptığı çok önemli ve kıymetli tavsiyelerinden dolayı Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı’ya çok teşekkür ediyorum." dedi.
- Din görevlileriyle buluşma
Öte yandan Başkan Yardımcısı Karslı, Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinde Kur’an kursu öğreticisi, imam hatip ve müezzin kayyımlarla bir araya geldi.
Prof. Dr. Karslı konuşmasında "Yaşadığımız çağ; bağların çözüldüğü, bağımlılıkların arttığı bir çağdır. Aile, akrabalık, komşuluk ümmet, insanlık bağları çözülüyor. İnsanlar birbirlerinden uzaklaşıyorlar. Bireysellik ve bencillik artıyor. Bağlar çözüldükçe insan huzursuz oluyor. Çözülen bağ yerine internet bağımlılığı alıyor. Çağımız insanı kendini oyalamakla ömrünü tüketiyor. Mevla ile olan bağımız güçlenmediği için diğer bağlar çözülüyor. Mevla ile olan bağ bütün bağların kaynağı ve teminatıdır. Bu bağın güçlendirilmesi ve sağlam tutulması gerekir." dedi.
Karslı, "Okuyup, anlama ve düşünme sorunumuz var. Kendimizi sürekli yenilememiz gerekiyor. Diyanet Aylık, Aile, İlmi, Çocuk, Cim ve Geçerken dergilerimiz var. Diyanet Aylık Dergi yılladır yayınlanıyor. Kaliteli bir yayın, önemli bir noktaya geldi. O dergiyi bir arkadaşımız beş yıl takip etsin entelektüel bir seviye yakalar, güncel ilmi, toplumsal meseleler, İslam dünyasının, insanlığın sorunları konularında çok önemli bir seviye yakar. Bütün bu meselelerde söyleyeceği söz olur. Geçerken dergisinde edebiyat, felsefe, kelam var. Üniversite öğrencilerine hitap ediyor. Çalışmalarımızı, eğitim faaliyetlerimizi anlam eksenli yapmalıyız. Okuduğumuz Kur’an ayetlerinin anlamını açıklayalım. Kur’an bize bir dünya görüşü ve zihniyet veriyor. Kur’an’ın sadece lafzını okuduğumuz zaman o zihniyeti kaybediyoruz. Kur’an’ın anlam dünyası ile insanları tanıştıralım. Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasında Hayat Rehberi Kur’an isimli konulu tefsirimiz var. Takva, sabır, peygamberlerin hayatları gibi 149 konuda ilgili bütün ayetler toplanmış ve özetlenerek hazırlanmış bir eser. Bu tefsirden dersler yapalım." ifadelerini kullandı.