T.C. Cidde Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği tarafından Suudi Arabistan’ın Cidde ve Taif şehirlerindeki Uluslararası Türk Okullarında "Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası" dolayısıyla özel programlar düzenlendi.
Cidde Uluslararası Türk Okulu ve Taif Uluslararası Türk Okulunda gerçekleştirilen etkinliklere Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ahmet Oğuz, Ticaret Ataşesi Oğuz Şahin, İletişim Ataşesi Hüseyin Eren Yıldızer ve çok sayıda öğrenci, öğretmen ve veliler katıldı.
Her iki okulda düzenlenen etkinlikler, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Cidde’deki programın açılış konuşmasını Cidde Uluslararası Türk Okulu Müdürü Cemal Avcı yaparken, Taif’teki programın açılış konuşmasını ise Taif Uluslararası Türk Okulu Müdürü Yusuf Böke gerçekleştirdi. Ardından, Cidde Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Güsamettin Erdoğan selamlama konuşmasını yaparak programda emeği geçenlere ve davetlilere teşekkür etti ve böylesi programların devamını diledi.
Program kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" temalı sinevizyon gösterisi izlendi. Gösterinin ardından kürsüye çıkan Cidde Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ahmet Oğuz, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
- Hz. Peygamber'in ahlaki rehberliği ve toplumsal reformları anlatıldı
Konuşmasında Hz. Peygamber’in (sas) gerçekleştirdiği ahlaki reformlara değinen Dr. Oğuz, O’nun kişilik inşasındaki önemli rolünü ve toplumu nasıl dönüştürdüğünü vurguladı. İslam dininin, ilim, amel, ihlas ve güzel ahlak gibi temel değerlerine de dikkat çeken Oğuz, Hz. Peygamberin (sas) bu konulardaki örnekliğinin altını çizdi.
Dr. Oğuz, ilk olarak niyetlerin önemine değinerek, amellerin niyetlere göre değerlendirileceğini ve her bireyin sadece niyetinin karşılığını alacağını belirtti. Bu hadisin ibadetlerde ve tüm davranışlarda niyet ve ihlasın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.
İkinci olarak, kişinin kendisine dini veya dünyevi yönden fayda sağlamayan (malayani) boş söz ve eylemlerden uzak durmasının iyi bir Müslüman olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi.
Üçüncü olarak, kamil bir imanı elde etmenin ve hasetlik ile kini ortadan kaldırarak toplumsal barış, dayanışma ve huzuru sağlamanın, mü’min kişinin kendi nefsi için istediği güzellikleri din kardeşleri için de istemesinin elzem olduğunu belirtti.
Son olarak, helal ve haram çizgisinin önemine değinen Dr. Oğuz, helal olan şeylerin açıkça belli olduğunu, haram olanların da aynı şekilde belli olduğunu ancak arada bazı şüpheli konuların bulunduğunu söyledi. Şüpheli konulardan sakınmanın dinin ve namusun korunması açısından önemli olduğunu belirten Dr. Oğuz, şüpheli konulara yönelmenin ise harama doğru giden tehlikeli bir yol olduğunu ifade etti. Ayrıca, kalbin manen temizliğinin yani selim (temiz) bir kalbe sahip olmanın, tüm vücudu etkilediğini vurgulayarak, kalbin iyi olması durumunda tüm bedenin de iyi olacağını, aksi takdirde tüm bedenin olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi.
Program, öğrencilerin ve katılımcıların büyük beğenisini toplarken, Mevlid-i Nebi Haftası’nın coşkusu ve maneviyatı Cidde ve Taif’te bir kez daha derinden hissedildi.