Dosyada Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi’nde muhafaza edilen Mübarek Emanetler -yaygın ifadesiyle Mukaddes Emanetler- özellikle Peygamber Efendimize ait parçalar farklı açılardan ele alınmaya çalışıldı. Öncelikle Kur’an’da ve Sünnet’te bereketin, teberrüğün ne olduğu incelendi. Mübarek Emanetlerin İslam Tarihi’ndeki serencamı, Osmanlı’ya intikali, İstanbul’da muhafazası, Medine’den Fahreddin Paşa nezaretinde getirilen emanetler anlatıldı. Mübarek Emanetler etrafında cereyan eden merasimler, Hırka-i Saadet, Sakal-ı Şerif, Kadem-i Şerif ve Nalin-i Şerif’lerin mekanları, hatıralardaki izlerine temas edildi.

“Yusuf’un Gömleği” başlıklı yazısıyla İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş’un yer aldığı dergide, Topkapı Sarayı’ndaki emanetlerin kitabını yazan Hilmi Aydın’la, Diyanet İslam Ansiklopedisi’nde “Hırka-i Saadet” maddesini yazan Nurhan Atasoy’la ve Hırka-i Saadet Dairesi’nde Kur’an tilavet eden Adem Turan’la röportajlar gerçekleştirildi.

Sayı ile ilgili olarak Dergi Editörü Dr. Fulya İbanoğlu, "Cenab-ı Hakk’ın kâinata ve içindekilere bahşettiği bereket sınırları beş duyu ile bilinemeyecek kadar fazladır. Alemlere rahmet Efendimizin ve onunla alakalı şeylerin bereketten vareste olduğunu düşünmek ise bir bakıma bu genişliği ve fazlalığı tahdittir. Diğer taraftan Peygamberimiz aleyhisselamın bereketinden istifade edebilmek, onun varlık sebebini, resul olarak gönderiliş sebebini kavramakla alakalı. Mesela neredeyse bir senedir Gazze’de yaşananların sebebini sadece dışımızda aramak, müslümanlar olarak nerede/ nerelerde hata yaptığımızı tefekküre mani gibidir sanki. Efendimizden emanet eşyaları muhafazada göstereceğimiz sadakat ve hürmeti, onları ziyaret için tertip edeceğimiz merasimlerle gönlümüzü hoş etmeyi, onun tavsiye ve ikazlarını tutmaktan esirgediğimizde bereketin hasıl olmasını beklemek beyhude bir bekleyiş oluyor." diye konuştu.

DergileriOkumakİçinTıklayınız