Diyanet İşleri Başkanlığı, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Sağlıklı Birey, Mutlu Aile, Huzurlu Toplum” projesi kapsamında Şanlıurfa’da din görevlilerine ve eşlerine yönelik Aile Okulu Semineri düzenlendi.
Aile Okulu Seminerlerinde, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Selahaddin Çelebi, Harran Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Atilla Yargıcı, Doç. Dr. Mahmut Öztürk, Doç. Dr. Celil Abuzer, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Çakmak, Dr. Öğr. Üyesi M. Cüneyt Gökçe, Harran İlçe Müftüsü Abdülhakim Öz sunum yaptı.
İl Müftülüğü tarafından düzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İl Müftüsü Mehmet Taştan yaptığı açış ve selamlama konuşmasında: “Aile içi sıkıntıların arttığı, giderek insanların Resulullah’ın sünnetinden uzaklaştığı bir dönemde bizler aile kavramını anlayıp bilmek, Resulullah’ın aile içi iletişiminden, ailede eşlerine ve evlatlarına davranışlarından haberdar olarak yaşamalıyız. Diyanet olarak biz bir aileyiz, aile olarak tamamımız da toplumun örneğiyiz. Bu sebepledir ki öncelikle birey olarak kendimize ve ailemize daha sonra çevremize örnek olmalıyız.” şeklinde konuştu.
Seminerde konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Selahaddin Çelebi: “Değerli hocalarım, aile en önemli yapı taşımızdır. Yıllardır dünyaya örnek olan bir aile yapımız vardı. Son yıllarda aile içindeki karşılıklı sevgi ve muhabbetin azalmasından dolayı boşanma sayılarının ne yazık ki artış gösterdiğini görüyoruz. Nefsani arzu, doyumsuzluk içerden ve dışardan zararlara sebep olmakla birlikte; sonu da yolların ayrılmasına çıkıyor. Aile içinde de eşler karşılıklı uyum içerisinde olmalıdır. Sorunları konuşarak hiçbir şekilde dışarıya yansıtmadan çözmek birincil yoldur. Rabbimiz Rum suresi 21. ayetinde ‘Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.’ buyurur. Allah’ın varlığının birliğinin delillerinden bir tanesi de eşler arasında muhabbetin karşılıklı olarak verilmesi, iki yabancı insanın saygı ve sevgi içerisinde birbirine en yakın iki insan haline gelmesidir. Toplumun en küçük parçası ailelerdir. Rabbimiz yine İsra suresi 23. ayetinde ‘Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara ‘öf’ bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.’ buyurmaktadır. Burada aile içinde anne babaya nasıl davranılması gerektiğini kısaca özetlemiştir. Anne babanın bir evladına verebileceği nasihatleri Rabbimiz Lokman suresinde 12-19. ayetlerinde buyurur. Lokman suresinde evladımıza ergenlik döneminde verebileceğimiz ve hayatı boyunca davranışlarına yansıyacak, topluma ve aileye karşı uygulanması gereken kurallar geçmektedir. Bunu dikkate alarak gençlerimizle iletişime geçmeliyiz.” dedi.
Seminerlere Şanlıurfa’da görev yapan din görevlileri ve eşleri katıldı.