Edirne İl Müftülüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü iş birliğinde yaklaşık yarım asırdır yapılmayan Hacılarezanı Namazgahı'ndan hacı uğurlama töreni yeniden canlandırıldı.

"Hacılarezanından Harem-i Şerif'e" adlı programda Edirne İl Müftülüğü İlahi Korosu ve Mehter Takımı sahne aldı. Ardından İl Müftü Yardımcısı Fatih Samet Okumuş haccın önemi ve yapılışı hakkında bilgiler verdi. Sonrasında bir konuşma yapan İl Müftüsü Hasan Başoğlu, şunları söyledi:

"Bugün İstanbul'un fetih günü. 1453'te Fatih'in Edirne'den dualarla İstanbul'a uğurlandığı gibi biz de bugün hacılarımızı Hacılar Ezanı'ndan uğurlayarak tarihi bir geleneği canlandırıyoruz. Ecdadımızda vaktiyle mukaddes topraklara giden hacıları buradan uğurlarmış. Ben hacılarımızdan dualarında bizleri ve zulme uğrayan müslümanları unutmamalarını istirham ediyorum. Allah gidemeyen herkese gitmeyi nasip eylesin. Bugün uğurladığımız vatandaşlarımızın da haclarını yaparak sağlık afiyet içerisinde dövmelerini nasip eylesin. Bu vesileyle organizasyonda bizlere destek veren Vakıflar Bölge Müdürlüğü'müze, Kültür Müdürlüğü'müze, görevlilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Programda, İsrail saldırıların altındaki Filistin halkı için de dua edildi.

İkram ve duanın ardından hacı adayları yakınlarıyla vedalaşarak otobüsle yola çıktı.

- Hacılarezanı Namazgahı

Edirne'de Mimar Ahmet Ağa tarafından 1798 yılında yaptırılan tek cepheli hazneli, kesme tüf taştan namazgah, yıllarca Edirneli hacı adaylarının uğurlandığı yer olarak kullanıldı.

Kabe'ye gidecek hacı adaylarının ezan ve duayla uğurlandıkları namazgahın ilk onarımı 1903 yılında Cezzar Mustafa Paşa tarafından yapıltırıldı.

Yaklaşık yarım asır öncesine kadar hacıların uğurlandığı namazgah, sonrasında bu işlevini günden güne yitirdi.

Talatpaşa Caddesi'ne cephe namazgah, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 2020 yılında restorasyona alınmış 2021 yılında restorasyon tamamlanmıştı.

Kaynak: AA