“Allah'ın sizi (kabirlerinizden) çağıracağı, sizin de O'na hamd ederek emrine hemen uyacağınız ve (kabirlerinizde) pek az kaldığınızı sanacağınız günü hatırla!” (İsra Suresi, 52)”
Zaman Rabbimizin bize sunduğu en kıymetli nimetlerden bir tanesidir. Bu nimetin kıymetini ne kadar iyi anlayıp anlamadığımız, geçen ve geri gelmeyecek olan ömrümüzü ne kadar değerli kıldığımızı belirler. Her gün bizlerin istifadesine sunulan 24 saat boyunca yaptıklarımız hayatımızın anlamını belirler. Bu sebeple en önemli hususlardan biri bize sunulan bu 24 saati en doğru şekilde planlamaktır. Zamanını doğru yönetenlerin başarılı bir hayata sahip olduğunun örnekleri oldukça fazladır. Bu sebeple başarılı olmak ve işlerimizi stressiz bir şekilde yapmak istiyorsak “Zaman Yönetimi Becerisi” ne sahip olmalıyız.
Böylece biz, birbirlerine sorsunlar diye onları uyandırdık. İçlerinden biri: "Ne kadar kaldınız"? dedi. (Bir kısmı) "Bir gün, ya da bir günden az", dediler. (Diğerleri de) şöyle dediler: "Ne kadar kaldığınızı Rabbiniz daha iyi bilir..." (Kehf Suresi, 19)
Zaman sandığımızdan çok daha hızlı geçerken günlük, haftalık ve aylık planlarımızın var olması hayatımızı daha kolay idame ettirmemize katkı sağlayacaktır. Peki bunu nasıl yapabiliriz?
Zaman yönetimi ile alakalı çalışmalar sonucunda zamanı yönetmek ile alakalı birçok yöntem geliştirilmiştir. En etkili iki yöntemi gelin beraber tanıyalım.
1. Pomodoro Tekniği
Bu teknik bir işi yaparken veya bir dersi çalışırken işinize oldukça yarayacak bir yöntemdir. Pomodoro ismi yazarın 90’lı dönemlerde kullandığı domatese benzeyen zamanlayıcıdan geliyor. Pomodoro tekniğini zamanlayıcı kullanarak zamanı etkili kullanmayı sağlayan bir sistem olarak tanımlayabiliriz.
Uygulama şekli
Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarladıktan sonra çalışmaya başlanıyor. Belirlenen 25 dakikanın sona ermesiyle 5 dakikalık kısa bir mola yer veriliyor. Toplamda harcanan bu 30 dakikalık süreye 1 Pomodora deniyor. Yapılacak işin yoğunluğuna göre arka arkaya 4 Pomodora yapılabiliyor. Her 4 Pomodora sonrasında ise 20-30 dakikalık daha uzun bir mola verilmesi öneriliyor.
2. Yazarak Not Almak
“Sağ elinizden yardım alın ve ilmi yazı ile kaydedin.” Hadisi Şerif’i yazarak kayda almanın ne kadar önemli olduğunu bize hatırlatırken, atasözlerimizden “ Söz uçar yazı kalır” sözünden yazmanın daha kalıcı ve etkili olduğunu anlayabiliriz:. Bu sebeple planlarımızı, programlarımızı, hedeflerimizi dijital programlar ile beraber yanımızda bulundurabileceğimiz bir not defterine kaydetmemiz zaman içerisinde sınıflandırdığımız programlarımızı ve hedeflerimizi daha akılcı hale getirecektir.
Bu bahsettiklerimizle beraber uygulayabileceğimiz birçok yöntem yanında kendi yöntemlerimizi de geliştirerek zamana kıymet vermeli her saniyemizin ömrümüzden kopan bir yaprak olduğunun farkında olmalıyız. Telafisi olmayan zamanı en dolu şekilde geçirmek için gayret etmeliyiz.
Zamanı dolu yaşayarak zamanın tükenmediği cennette buluşanlardan olmak duasıyla..