Mersin İl Müftülüğü organizesinde "Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşler Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halis Aydemir’in konuşmacı olduğu “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” konulu konferans programı gerçekleştirdi.

Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans Salonunda icra edilen program İstiklal Marşı ve Yenişehir Hz. Mikdat Camii Müezzin-Kayyımı Erdal Koca’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Mersin Aydemir 22

- "Hedefimiz Rabbimizin derdini dert edinmek"

Program açışında konuşan İl Müftüsü Aydın Yığman, "Yüce dinimizin güzelliklerini halkımıza ulaştıran, İnsanlarımızın gönül dünyalarının mimarları, çocuklarının oyun arkadaşları, büyüklerinin dert babaları, dertlilerin dertlerini dinleyen birer psikolog, toplumsal dayanışmayı sağlayan camilerimizin mimarları ve bizim hizmet büyüklerimiz, hepinizden hz. Peygamberin (sas) bu kutlu hizmetini ifa ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Allah sizlerden razı olsun. İnşallah bu görevi ifa ederken Allah’ın rızasını baş tacı ederek, Rabbimizin derdini dert edinerek, kendi derdimizin önüne çıkararak bu hizmeti ifa ettiğimizde çok daha başarılı olacağız. Hedefimiz Rabbimizin derdini dert edinmek. Makamların en üstünü olan din hizmetini ihlas ve samimiyetle ifa eden din gönüllüsü hocalarımın, yaşça bizden büyük olan meslek büyüklerimizin Camiler ve Din Görevlileri Haftasını tebrik eder; sağlık, sıhhat, hayırlı ve bereketli ömürler ile muammer kılmasını Rabbimden niyaz ederken, ahirete irtihal eden hocalarımızın, camilerimizin, mescitlerimizin mimarı olan cemaatimizin ruhları da şad olsun” ifadelerine yer verdi.

Mersin Aydemir 33

Vali Hamza Pehlivan, yaptığı selamlama konuşmasında Camiler ve Din Görevlileri Haftasını kutladı. Vali Ali Hamza Pehlivan konuşmasında haftanın anlam ve önemini vurguladı.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Aydemir, "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" konulu konferansını verdi.

Mersin Aydemir 11

Prof. Dr. Halis Aydemir konferansında, "Şahsiyetin makamla ölçülmesi insanın  maddeleşmesidir. Hepimiz kıymetli bir şahsiyet olma arzusu içindeyiz. İnanç için en büyük sorun kişiyi kendi sisteminin yönetmesidir. İçimizde bir kontrol mekanizması olmalı. Allah’ın yönettiği bir mekanizma. İnsanın kendini zapt edebilmesinden bir şahsiyet çıkar. Şahsiyet kendini, duygularını, şekillendirirken meydana çıkaracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yaratıcıyla olan ilişkimiz şahsiyetimizi inşa eder"

Prof. Dr. Aydemir, "Yaratan Allah kullarına kişilik bahseder. Kendini Allah’a teslim etmeyen hiçbir şey olamaz. Allah’ın emaneti arz ettiği insanın gönülsüz olanlarının döküleceği bir süreç bu. Kendi şahsiyetinizi inşa edecek yerdesiniz. Ne olmak istediğinizi karar verecek yerdesiniz. Cinsiyetlerimiz, konumlarımız hepsi sınavın bir parçası ancak şahsiyetimizi belirlemez. Şahsiyetimizi belirleyen şey, tepkilerimiz davranışlarımız ve yönelişlerimizdir. Doğruyu yanlışı ayırt edebilen şahsiyetini inşa edebilir çünkü bunun için temyiz gücü gerekir." dedi.

Cenabıhak kudreti ile kendisinden ayrı özgür ve irade sahibi şahsiyetler yaratır

Aydemir, "Cenabıhak bu  kimselerin iyi biri olmak ya da kötü biri olmak  bakımından tercihlerini bizatihi kendilerine  bırakmıştır; işte bu Yüce Allah'ın adil bir  hikmetidir. Dolayısıyla 'Bizi yaratıp bize hiçbir  irade vermeksizin doğrudan cennetine  koysaydı..' diyenlerin tezi bir o kadar  hikmetsiz ve sevgisiz kalmaktadır. Nitekim öyle olsaydı cennette olanların Cenabıhakk'ın kendilerine verdiği bu muazzam ve  sonsuz saadeti anlamlandıracak güzel bir  geçmişleri ve hikayeleri olmazdı. Aynı şekilde  şayet iradeleri kendilerine verilseydi Cenabıhakk'a hiç saygı göstermeyecek kötülerin de  iyilerle aynı cennette ve aynı akıbette  eşitlenmeleri gibi son derece yanlış ve adil  olmayan bir netice ortaya çıkardı." diye konuştu.

Konferansın ardından haftanın anısına Vali Pehlivan tarafından Prof. Dr. Halis Aydemir’e hediye takdim edildi.

Programa Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Toroslar Kaymakamı Mehmet Soğukpınar, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Mersin Üniversitesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeki Uyanık, Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, siyasi parti temsilcileri, STK'lar, sendikalar, şube müdürleri, din görevlileri, Kur'an kursu öğreticileri, müftülük personeli ile çok sayıda vatandaş katıldı.