"Şems-i Sivâsî İlahilerinden Bir Demet" adıyla  Tarihi Susamışlar Konağı’ndan gerçekleştirilen programa il protokolü de katıldı. Etkinlikte, Şems-i Sivâsî’nin kaleme aldığı ilâhi ve kasîdeler seslendirildi.

Kur’an-ı Kerim tilâvetiyle başlayan programın sunuculuğunu Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı üstlendi. Programda kısa bir sunum yapan Toparlı, Şems-i Sivâsî’nin hayatına dair şu bilgileri paylaştı;

“Şems-i Sivâsî (1520-1597), Osmanlı döneminde yaşamış önemli bir mutasavvıf, âlim ve şairdir. Asıl adı Şemseddin Ahmed olup, Sivâsî nisbesi doğduğu ve büyüdüğü Sivas’tan gelir. Hayatı boyunca tasavvufî ilimlerle meşgul olmuş ve irşad faaliyetlerinde bulunmuştur. Şiir ve nesir alanında eserler vermiş, bu eserlerinde Allah aşkı, Peygamber sevgisi ve nefs terbiyesi gibi tasavvufî temaları işlemiştir.”

Ardından söz alan akademisyen ve şair Prof. Dr. Hüseyin Akkaya, Şems-i Sivâsî’nin ilmi ve şairlik yönlerini ele aldı.

Program kapsamında, Sivas İl Müftülüğü Musiki Topluluğu tarafından Şems-i Sivâsî’nin yazdığı yedi ilahi seslendirildi. İlâhîlerin bazı besteleri, topluluk üyelerinden din görevlileri Kazım Yiğiter ve Mahmut Güven’e ait. Özellikle Ramazan ayında teravih namazlarından sonra tüm Sivas camilerinde okunan “Ya Henan Ya Menan İlahîsi” de seslendirilerek, bu geleneğin Sivas’taki köklü geçmişine vurgu yapıldı.

Programın sonunda İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, Sivas’ın manevi önderlerinin tanıtılmasının, gelecek nesillerin kültürel ve manevi birikimi açısından önemli olduğuna dikkat çekerek 27 Aralık 2024 Cuma günü ise din görevlileri tarafından Ulu Camide Cuma Namazı öncesi Şems-i Sivas-î nin kaleme aldığı mevlidin okunacağını hatırlatarak katılımcılara teşekkür etti.

Etkinliğe, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Deliser, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan, Milli Eğitim Müdürü Necati Yener, Gençlik ve Spor İl Müdürü Şahin Ertem, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.