Diyanet Takvimi

Şeytan işi pisliklerden falcılık

Bir Hadis: "Kuşun ötmesini, uçmasını uğursuzluk saymak, ufak taşlar atarak veya kum üzerine çizgiler çizerek fal açmak, sihir ve kehanet çeşitlerindendir." (Ebû Dâvûd, Tıb, 23)

Abone Ol

Şeytan işi pisliklerden falcılık

İnsanoğlu tarih boyunca fıtratında olan merak duygusunun yönlendirmesiyle bilinmeyen hususları keşfetmeye, geleceğin neler getireceğini önceden öğrenmeye çalışmıştır. Gaybdan haber alma yöntemi olarak kullanılan falcılık; Cahiliye Dönemi’nde de uygulanmıştır. İslam, falcılığı şeytan işi pisliklerden saymış ve iman edenlerin bundan kaçınmasını emretmiştir (Mâide, 5/90). Toplumlarca bilinen ve uygulanan başlıca fal türlerini şu şekilde sıralamak mümkündür: Yıldız falı, el falı, yüz falı, kahve falı, zar falı, kâğıt falı, bal mumu falı, kurşun dökme falı, kuş falı, ateş falı, su falı, kitap falı, kum ve toprak falı… Beş duyu organımızla algıladığımız âlemi de algılayamadığımız gayb âlemini de mutlak bilen Allah’tır. Duyuların idrak sahası dışında kalan her türlü gayb bilgisi sadece Allah’ın katındadır. Falcılıkta işler Allah’ın takdiri yerine inanılan çeşitli basit varlıkların iradesine bırakılmaktadır. Bu yüzden Allah, İslam’ın tevhid akidesine ters düşen fal inancını haram kılmıştır.  

---

“Rabbim! Bana yardım et, aleyhime olan şeylere yardım etme. Bana zafer ver, aleyhime zafer verme. Lehime tertip kur, aleyhime tertip kurma...” (Tirmizî, Deavât, 114)