Diyanet Takvimi

Yarışmalardan elde edilecek ödülleri almak

Bir Hadis: "Kesinlikle hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir yemek yememiştir. Allah’ın peygamberi Dâvûd (as) da kendi elinin emeğini yiyordu." (Buhârî, Büyû’, 15)

Abone Ol

Yarışmalardan elde edilecek ödülleri almak

İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşmaları suretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın ise kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır. Sadece kazananın kârlı çıktığı, kaybedenin zarara uğramadığı uygulamalar ise kumar niteliğinde değildir. Kendi aralarında yarışacak kimselerden kazananın, üçüncü bir kişi tarafından vaat edilen ödülü alması ile kaybedenin herhangi bir zarara girmemesi esasına dayalı meşru içerikli yarışmalara katılmak ve buradan kazanılacak ödülleri almak ise caizdir (Kâsânî, Bedâi’, VI, 206; el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 400). Ancak, bu nitelikleri taşıyan bir yarışmaya katılabilmek için normal ulaşım ücreti dışında kontör göndermek vb. ilave bir ücret ödemek ya da bir ödeme taahhüdünde bulunmak, çekilişe katılmak için piyango bileti satın almak niteliğinde olduğundan, bu yarışma bir tür kumara dönüşür. Dolayısıyla, bu tür uygulamalardan uzak durmak gerekir.

---

Bir Hadis: “Allah’ım! Beni dinimde sabit kıl, mizanda sevaplarımın ağır gelmesini nasip eyle, imanımı gerçek eyle, derecelerimi yükselt, namazımı kabul eyle, günahımı bağışla.” (Hâkim, Deavât, 1911)