Zühd ve Takva Sahibi Bir Alim ve Muhaddis: Ahmed Bin Hanbel

Doğumu : 164/780 Bağdat

Vefat        : 31 Temmuz 241/855 Bağdat

Kur’ân-ı Kerîm’i ezberledikten ve Bağdatlı âlimlerden bir müddet gramer ve fıkıh okuduktan sonra hadis öğrenmeye başladı. (795)

Tanınmış muhaddis Hüşeym b. Beşîr, Süfyân b. Uyeyne, Vekî‘ b. Cerrâh, Yahyâ b. Saîd el-Kattân, Abdurrahman b. Mehdî ve Abdürrezzâk b. Hemmâm gibi âlimlerden hadis dinledi ve yazdı.

İmam Şâfiî’den fıkıh ve usûl-i fıkıh öğrendi.

Ahmed Bin Hanbel Info Sayfa 2

Buhârî’nin yanı sıra diğer tanınmış talebeleri arasında Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî gibi kütüb-i sitte müellifleri yer aldı.

Kur’an’ın mahlûk olduğunu söylemediği için hapse atıldı. Zulümden kurtulmak maksadıyla halifenin görüşünü kabul eder görünmesini tavsiye edenlere gücendi.

Çok sevdiği hocası İmam Şâfiî, Bağdat’ta Ahmed b. Hanbel’den daha faziletli, müttaki, âlim ve fakih bir kimse görmediğini söyledi.

En önemli eseri Müsned dışında kendisine nisbet edilen kitapların hiçbirini bizzat kaleme almadı.  Müsned, 700.000 hadis arasından seçerek tertip ettiği 30.000 kadar hadise oğlu Abdullah ile talebesi Ebû Bekir el-Katîî’nin birçok hadis ilâve etmesiyle meydana geldi.

En hacimli iki hadis külliyatından biri olan Müsned-i İmam Ahmed, sadece sahih hadisleri ihtiva etmesi hedef alınmadığından hasen ve zayıf hadisleri de içine almaktadır.