“3-6 yaş model alma, 6-11 yaş sünger modelidir”

Bütün çocuklarda öğrenmenin taklit ve gözlem yoluyla gerçekleştiğine vurgu yaparak sözlerine başlayan Yıldız, “Çocuklarda 3-6 yaş model alma dönemi iken, 6-11 yaş aralığı ise sünger modeli dönemidir. Yani sizden aldıklarını ve emdiklerini sıktıkları dönemdir. Bu sebeple çizgilerin dilinde yaşın çok büyük bir önemi var” diye ekledi.

“Çocuklarda resim çizimi aynı zamanda sözsüz bir dildir”

Çocukların kelimeler ile ifade edemediklerini resim yoluyla anlatmaya çalıştıklarının altını çizen Yıldız, resim çiziminin aynı zamanda sözsüz dili oluşturması ve bu yolla anlatımın kolay olması, yaşı ve kişilik özellikleri sebebiyle sözlü iletişim kurmakta güçlük çeken çocukları tanımada da önemli bir teşhis aracı olduğunu belirtti.

Dünyada resimlerde çizgilerin dilini ilk defa 1958’lerden itibaren nörologların ele aldığını ifade eden Yıldız, Türkiye’de bu alandaki çalışmalara ise 1975’lerden sonra ciddi anlamda yer verildiğine dikkat çekti.

Düzenlenen seminerle çocuğun çizgilerde kullandığı renkler ve figürlerin ne anlama geldiğinden yola çıkarak, aile resimleri nasıl yorumlanır? Çocuğun çevresi ve ailesi ile olan ilişkisi, kendi kişiliği ve kendisini nasıl algıladığı gibi pek çok sorunun cevabı Psikolog Senem Yıldız’ın sunumu ile Ankaralılar ile paylaşıldı.