“Düşünüp taşınmadan ivedi olarak yapılan işten iyi sonuç alınmayacağını” belirtmek için “acele işe şeytan karışır” deriz. Genellikle bu atasözünü plansız programsız iş yapan ya da öfkeli anında ani kararlar vermeye yatkın olan kimselerin hata yapmasını önlemek için kullanırız. Gerçekten de öfke vb. durumlarda aldığımız her karar, bizim veya sevdiklerimizin daha fazla üzülmesine sebep olabilir.
Örneğin, herhangi bir sebepten dolayı evlatlarına kızgın olan bir baba, almış olduğu ani bir kararla bütün malını mülkünü satışa çıkartabilir. Hatta aynı baba evlatlarına dönüp şöyle de diyebilir:
“Size bir kuruş bile bırakmayacağım!
Oldu mu şimdi?
Tabii ki olmadı.
Aceleyle verilmiş her karar gibi bunda da hata payı oldukça yüksektir. Oysa acelecilikten sakınan yumuşak huylu ve sebatkâr kimseler hata payını en minimum seviyeye indirmesini bilir. İşte, şeytan bizi tam da bu noktadan avlamaktadır, yani aceleci davranışlarımız ve sebatsızlığımız onun işine gelmektedir.
Hâlbuki bu şekilde davranan birinin hedefine varmadan nefesi tükenir.
“Teenniyle, yani ilerisini düşünerek hareket eden bir (kimse ise) hedefine erken(den) varır. Aceleci kimse bilmeden konuşur, anlamadan cevap verir; birini denemeden över, ardından övdüğünü yermek zorunda kalır; düşünmeden karar verdiği için de pişman olur.”
Ne yazık ki biz de zaman zaman düşünmeden hareket ettiğimiz için bu benzer hatalar işleyebiliyoruz. Nihayetinde insanız ve ani çıkışlar yaparak birilerinin kalbini de kırabiliyoruz. Aynı şekilde başkaları da kalbimizdeki fay hattını harekete geçirip bizi derinden sarsabiliyor. Allah’tan tevbe kapısı açık da yeniden insani ayarlarımıza dönebiliyoruz. Hazır bu kapıdan girmişken, salih amel işleme noktasında acele etmeye ne dersiniz?
Evet evet illaki bir şeyde acele etmemiz gerekiyorsa bu alternatifi iyi değerlendirelim. Çünkü bizi dermansız veya nefessiz bırakacak olan bir hastalığın ya da ölümün kapımızı ne zaman çalacağı belli değildir.
Sahi, salih amel nasıl bir alternatiftir?
“Kur’an’da salih amelin, kötülüklerin ve günahların karşısında bir alternatif olarak sunulduğu görülür.” Yani bizim için çok güzel bir alternatiftir. “Bu alternatif, kulun hem kendisine yaptığı kötülükler hem de başkalarının kendine yaptığı kötülükler için geçerlidir…”
Bir iş yapmaya niyet ederken teenniyle, yani acele etmeden karar verelim ki işimize şeytan karışmasın. Hem böylelikle hedefimize selametle varmış oluruz.
Alacağınız her karar ve ulaştığınız her sonuç, hakkınızda hayırlara vesile olsun.