Prof. Dr. Martı, "aile bilinci" denince ne anlamalıyız, şeklinde sorulan soru üzerine insanoğlunun tek başına yaşamak için yaratılmadığına işaret ederek insanın her hâlükârda daha doğumundan başlamak üzere ölümüne kadar hayatının her çağında diğer insanlarla birlikte olma ve yakınları ile, akrabaları ile sıkı ilişkiler kurma ihtiyacı hissettiğini söyledi.
Prof. Dr. Martı, içinde bulunduğumuz postmodern dönemin insanı yalnızlaştırma ve bencilleştirme propagandası yaptığını vurgulayarak “Ailenin insanın hayatında hangi yaşta olursa olsun son derece değerli ve önemli bir yeri var.” dedi. “İşte aile bilinci, ailenin bu vazgeçilmez önemini fark etmek demektir. Özellikle günümüzde insanın özgür olması, yalnız yaşaması, dilediğince hayat kurması üzerine devamlı bir propaganda varken ailenin insanın özgürlüğünü kısıtlamadığını, aksine insanın hayatına anlam kattığını ve insanı geliştirdiğini bilmektir.” dedi.
İnsanın hangi çağda hangi dönemde hangi coğrafyada olursa olsun her hâlükârda fıtratı gereği, yaratılışındaki kodlar gereği bir aileye muhtaç olduğuna değinen Prof. Dr. Huriye Martı, aile bilincinin, ailenin vazgeçilmez olduğunun farkında olup aileyi korumak anlamına geldiğini söyledi.
Martı aile bilinci hakkında sözlerini, “İnsan ailesinin tehdit altında olduğunu sıklıkla fark eder. Bu bazen maddi bir tehdit olur, bazen manevi bir tehdit olur. Her türlü tehdide karşı aile bireylerinin korunması, aile bağlarının güçlendirilmesi ve aileye sahip çıkılması aile bilinciyle mümkündür.” şeklinde sürdürdü.
Prof Dr. Martı, “Her hâlükârda hepimizin etrafında aileleri, anneleri, babaları ya da çocukları torunları, akrabaları var. Çok koptuk, çok uzaklaştık. Birbirimizle ilişki kurmayı unuttuk, bayramdan bayrama görüşür olduk, diye devamlı şikâyet ediyoruz. Bu bağları sıkı tutmak, aileyi güçlendirmek ve aile bireylerinin birbirlerini desteklemesine fırsat vermek gerekiyor.” dedi.
Prof. Dr. Huriye Martı son olarak "Aile bilinci, ailenin vazgeçilmezliğinin farkında olmak demektir." dedi.