Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Genel Merkezi’nde düzenlenen  "Uluslararası Namaz Vakitleri Kongresi"ne Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Astronom Doç. Dr. Ümit Ertem ve Din İşleri Yüksek Kurulu Yazılım Uzmanı Kamil Kırdı konuşmacı olarak katıldı.

İşbirliğini ve güveni güçlendirecek

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantıda DİTİB Dini Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Dr. Muharrem Kuzey, "Namaz vakitleri konusunda yapılan çalışma Avrupa’daki Müslümanların çoğunluğu arasında uygulama birliği sağlayacak ve sivil toplum kuruluşlarımız arasındaki işbirliğini ve güveni güçlendirecektir." dedi.

Takvim birliğinden duyduğu sevinci dile getiren Kuzey, "Namaz vakitlerinde sağlanan birliğin Bayramların birlikte kutlanmasına da vesile olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Farklı uygulamaların yol açtığı tereddütler giderilecek

2023 yılından itibaren Avrupa’da ileri enlemlerdeki uygulanacak olan ortak takvim, Avrupa’daki faaliyet gösteren farklı sivil toplum örgütlerinin geniş katılımı ve muvafakatıyla hazırlandığına vurgu yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, "Ortak takvim uygulamasına büyük bir ihtiyaç vardı. Birçok farklı uygulamaların olması ve buna karşın toplumun her kesiminden talep gelmesiyle Müslümanlar arasında uygulama birliği ihtiyacı doğdu ve ortak birliğe zemin hazırladı." dedi.

2016 Uluslararası Hicri Takvimi Birliği toplantısında başarı sağlanınca namaz vakitlerinde de benzer bir çalışma yapılması gerektiği konusunda uluslararası bir mutabakat sağlandığını söyleyen Haçkalı, "Mevcut uygulamaların yol açtığı tereddütler, içtihat farkları gibi birçok neden ortadan kaldırılmış, kabul edilen esasların hepsi Şer’î hükümlerin izin verdiği ölçüde kolaylaştırma yoluna gidilmiş ve farklı uygulamaların yol açtığı tereddütler giderilmiştir." diye konuştu.

Prof. Dr. Haçkalı, "Namazın farziyyetinin gerçek sebebi Şâri’in emridir. Namaz vakitlerinin bağlandığı astronomik olaylar, vaktin tespiti için alamettir. Alamet vaktin sebebi olmakla birlikte, alamet olmadığında ibadetin farziyyeti düşmez. Aslolan vakit alametlerine itibar etmektir. Aslolan ibadetin mutat olan meşakkatin üstünde ayrıca bir meşakkat içermemesidir. Alamet bulunsa da meşakkat durumu vaktin takdirle belirlenmesine sebeptir. Bu itibarla, gerçek vakitler mutat meşakkatin üstünde bir meşakkate sebep olduğunda veya vakit alametleri oluşmadığında takdire gidilmiştir. Yatsı vakti ile ilgili meşakkatin ölçüsünde namaz vaktinin şer’î gecenin üçte birinden sonraya kalmaması esas alınmıştır. İmsak vakti ile ilgili meşakkatin belirlenmesinde de yatsıdaki ölçü dikkate alınmıştır." diye konuştu.

Essen, Düsseldorf ve Köln bölgesi din görevlilerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında Astronom Doç. Dr. Ümit Ertem ve Yazılım Uzmanı Kamil Kırdı da "Uluslararası Namaz Vakitleri, Namaz Vakitleri Siteleri ve Dini Sorular" konularında sunum yaptı.