Temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 2015 yılında atılan ve Başkent Tiran semalarında hızla yükselen Namazgâh Camii'nin inşaatı yüzde 70 oranında tamamlandı.

Bölge Müslümanlarının yüzyıllık rüyası olan caminin yıl sonuna kadar tamamlanarak ibadete açılması planlanıyor.

Başkent Tiran’da Osmanlı zamanında Tiran'da bayram namazı kılınan ve Müslümanların bir araya gelerek bayramlaştığı, günümüzde hala “Namazgâh Mevkii” adıyla bilinen alana inşa edilen cami, gelenekten geleceğe uzanan ve gelenekle teknolojiyi bütünleştiren bir mimariyle yapılıyor.

Bugünün inşaat teknolojisi ile Balkanlar’da hâkim olan klasik Osmanlı mimarisi üslûbunu buluşturan bir yapı olarak tasarlanan cami, tamamlandığında Balkanlar’ın en büyük camisi olma özelliği taşıyor. Beş bin kişilik cemaat kapasitesine sahip olan camide dış alanlarla birlikte aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek.

Külliye olarak inşa edilen cami, şehrin merkezinde yükselen dört minaresiyle şimdiden Tiran’ın sembollerinden biri haline gelmiş durumda. Aynı zamanda kütüphane, kültür merkezi, otopark, Kur'an kursu, sergi salonu, yemekhane ve konferans salonunun da yer alacağı caminin yanına "Birlikte Yaşam Müzesi" adını taşıyacak bir müze de inşa edilecek.

Camiler kapatılmıştı

Arnavutluk’ta 1950'li yıllarda 100 bin civarında nüfusu bulunan Tiran'da yaklaşık 40 cami bulunuyordu. Ülkede 1967 yılında, dönemin komünist rejimi tarafından dinin yasaklanmasıyla tüm camiler kapatılmış; bir kısmı depoya, kültür evine ya da müzeye dönüştürülmüş, büyük çoğunluğu da tamamen yıkılmıştı.

Nüfusu bugün 1 milyonu aşan Tiran'da yaklaşık 18 cami bulunuyor. Ancak şehirdeki Müslümanlar, yeterli cami olmaması nedeniyle cuma ve bayram namazlarını sokaklarda ve meydanlarda kılıyor.

Namazgâh Camii'nin bölgede yaşayan Müslümanların ibadethane ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaması bekleniyor.

Üç milyonu aşan Arnavutluk nüfusunun yarıdan fazlasını Müslümanlar oluşturuyor.

CAMİLERE BAĞIŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ>>>