Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde bulunan Zekeriya Tanrıverdi Camii'nde "Ramazan ve Dayanışma" başlıklı hutbe irat ederek cuma namazını kıldırdı.

"Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirinin yardımcısıdır." ayet-i kerimesi ile "Kim bir Müslümanın sıkıntısını giderirse, Allah da kıyamet günü onun bir sıkıntısını giderir." hadis-i şerifini okuyarak hutbesine başlayan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Bir yandan Ramazanın sevincini yaşarken diğer yandan da afetlerin acısını yüreğimizde hissetmeye devam ediyoruz. Ramazanın gönüllerimizi ferahlatan manevi ikliminde kardeşliğimizi pekiştiren birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla acılarımızı daha da hafifletecek, geleceğe ümitle yürüyeceğiz inşallah." dedi.

Yaşanan depremlerde yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiğini belirten Başkan Erbaş, deprem bölgesine yardımların devam etmesi gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Müslümanlığın en önemli esaslarından birisidir. Zira birlik ve beraberliğimizin, huzur ve güvenimizin teminatı işte bu dayanışma ruhudur. Milletçe, kardeşçe dayanışmamız bizim Müslümanlığımızın en büyük göstergesidir. Bu ruhla aramızdaki sevgi, şefkat ve muhabbet bağlarını kuvvetlendiririz. Bu ruhla sevinç ve kederi, varlık ve yokluğu paylaşırız. Bu ruhla kardeşlik ahlakını kuşanırız.

- "İslam, dayanışma şuurunu her daim canlı tutmamızı emreder"

İslam medeniyeti bir dayanışma medeniyetidir. Kur’an-ı Kerim’e baktığımız zaman 255 kadar ayette infaktan, yardımlaşmadan, dayanışmadan, paylaşmadan bahsediyor olması işte bunun hikmetini ortaya koymaktadır. Müminler, bu medeniyetin yeryüzündeki temsilcileridir. Nitekim yüce dinimiz İslam, dayanışma şuurunu her daim canlı tutmamızı emretmektedir. Gerek ayet-i kerimelerde gerekse Peygamber Efendimizin (sas) hadis-i şeriflerinde bu konu önemli bir şekilde vurgulanmaktadır. Cenabıhak, ‘İyilikte ve takvada yardımlaşınız. Kötülükte, günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayınız.’ Rabbimiz bütün kullarını böyle uyarmaktadır. Sevgili Peygamberimiz (sas) ise: ‘Müminler tuğlaları birbirine sımsıkı kenetlenmiş bir bina gibidir.’ ifade buyuruyor."

- Afetzedelerin sıcak yuvalarına kavuşmaları için zekat ve bağış çağrısı

Bu yıl ki Ramazan ayı temasının  "Ramazan ve Dayanışma" olarak belirlendiğini bildiren Prof. Dr. Erbaş, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her yıl Ramazan ayında önemli bir konuyu gündeme taşıyoruz. Yaşadığımız afetler hususunda toplumsal duyarlılığı artırmak için bu yılın temasını ‘Ramazan ve Dayanışma’ olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda yapacağımız faaliyetlerle toplumsal dayanışma bilincine katkı sağlayacağız inşallah. Bu vesileyle sıkıntı içinde olan kardeşlerimize destek olmaya gayret edelim. Zekat ve diğer bağışlarımızla ihtiyaç sahibi afetzede kardeşlerimizin sıcak yuvalarına kavuşmaları için bütün millet olarak kalıcı konutlar inşa edilmesine yardımcı olalım. Burada sesimizi duyurabildiğimiz her yere Diyanet televizyonumuz ve Diyanet radyolarımız aracılığıyla sesimizi duyan bütün Müslüman kardeşlerimize sesleniyorum; zekat ve diğer bağışlarınızla ihtiyaç sahibi afetzede kardeşlerimizin sıcak yuvalarına kavuşmaları için kalıcı konutlar inşa edilmesine hep birlikte destek olalım, yardımcı olalım. Bu bir Müslüman duruşudur. Müslümanlar mademki birbirleriyle bir binanın tuğlaları gibi iç içedir, dolayısıyla paylaşmak ve yardımlaşmak noktasında da büyük bir gayretin içerisinde olmalıyız." ifadelerini kullandı.

- "Yardımlaşma ve dayanışma ruhu düsturumuz olsun"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, hutbesini şöyle tamamladı:

"Ramazanın manevi iklimini fırsat bilerek, el birliğiyle saralım yaralarımızı. Sevgi, şefkat ve muhabbet bağlarımız kuvvetlensin inşallah. Sahur ve iftarın sevinç ve bereketini yaşayalım hep birlikte. Paylaşalım sevgi ve muhabbeti. Giderelim hüznü ve kederi. Zekat ve sadaka köprüleri kuralım. Cömertlik kaplasın her yanımızı. Cimrilik uzak olsun bizden. Kardeşliğimizi daim kılalım, iyiliği yayalım el birliğiyle. Yeryüzünde iyilik hakim oluncaya kadar koşalım, gayret edelim, çalışalım. Çünkü dünyayı iyilik değiştirecektir. Huzur ve güven sarsın etrafımızı, yardımlaşma ve dayanışma ruhu düsturumuz olsun. Ramazan-ı şerifimiz mübarek olsun."