Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenen etkinliğe katılarak vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, ata yurdu Belh ve Buhara ile birlikte Kubbet-ül İslam unvanına sahip 3. belde olan Ahlat'ta bulunmanın bahtiyarlığını yaşadıklarını belirtti.

Ahlat ve Bitlislilere ev sahiplikleri, samimi misafirperverlikleri için teşekkür eden Erdoğan, “Yiğitlerin serdarı Sultan Alparslan'ı ve o gün gazaya katılan her askerini rahmetle anıyorum. İlk gazilerden ve ilk şehitlerden bu yana Ahlat'ın tarihimizdeki büyük yolculuğuna şahitlik eden Selçuklu mezarlığında yatan, her biri sanatımızın, devlet teşkilatımızın, kültür ve edebiyatımızın mümtaz temsilcileri olan ecdadımızı manevi huzurlarında rahmetle yad ediyorum." diye konuştu.

Ahlat'ın, Anadolu'da okun ilk düştüğü yerlerden, ocağın ve otağın kurulduğu ilk yurtlardan olduğunu söyleyen Erdoğan, "Ecdadın konakladığı, nefeslendiği, zamanını doğru okuduğu Ahlat, bin yıl öncesinden bugüne kurulan bir iman, kültür ve medeniyet köprüsüdür. Burası, Anadolu'daki tarihimizin yapılmasında ve yazılmasında daima pergelin sabit noktası olmuş konumuyla ve kimliğiyle iftihar duyduğumuz bir şehirdir. Ahlat'ta bin yıldır atan nabız, milletimizin ve devletimizin nabzıdır.” dedi. 

"Ne yaptılarsa bir türlü muvaffak olamadılar"

Milletin ezeli ve ebedi kardeşliğini bozmaya çalışanların ne yaptılarsa bir türlü muvaffak olamadıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu topraklardaki kardeşlik hukukunun tarihin hiçbir döneminde mezhebe, meşrebe, etnik kökene göre belirlenmediğini ifade etti.

Birlik, beraberlik ve kardeşlik hukukunu ortak kadere, ortak imana, ortak geçmiş ve geleceğe göre şekillendirdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Bin yılın yol arkadaşları, dava arkadaşları, mücadele ve kader arkadaşları olarak şimdi de istikbale yürüyoruz. Herkes şunu bilsin, anlasın, mıh gibi adeta hafızasına rap eylesin, ay yıldızlı al bayrağın gölgesinde 85 milyon biriz, beraberiz, tek yüreğiz. Türk, Kürt, Arap, Zaza, Laz, Çerkez hepimiz bu topraklar üzerinde biriz, beraberiz, kardeşiz. Sünni, Alevi bu topraklar üzerinde biriz, beraberiz, kardeşiz. Biz hep birlikte Türkiye'yiz. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi, daim eylesin diyorum." diye konuştu.

Ahlat Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'ndeki Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye giren imam hatiplere ödülleri verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin ile 5 ciltlik Hayat Rehberi Kur’an Konulu Tefsiri dereceye girenlere hediye etti.

Selçuklu mezarlığına ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 953. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Ahlat’ta bulunan Selçuklu mezarlığını da ziyaret etti. Ziyaret sırasında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da dua etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat Komanda Tabur Komutanlığı’nın açılışını gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mezarlık ziyaretinin ardından Ahlat Komando Tabur Komutanlığı’nın açılış törenine iştirak etti.

Buraya gelişinde tören mangasını selamlayan ve özel defteri imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptığı duanın ardından beraberindekilerle kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bitlis'te toplu açılış törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bitlis Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Toplu Açılış Töreni'nde vatandaşlara hitap etti.

Açılışını gerçekleştirdikleri tesislerin Bitlis’e hayırlı olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, günden güne bir gerçeğin daha net görüldüğünü ifade ederek, "Terörün karanlık gölgesi, doğu ve güneydoğu illerimizden çekildikçe şehirlerimizin yıllardır atıl kalan potansiyeli de ortaya çıkmaktadır. Turizm ve yatırımlar başta olmak üzere bölge illerimiz çok farklı bir ivme yakaladı. Korkunun yerini huzur, endişenin yerini güven aldı. Geri kalmışlık artık, bölgemizin makus talihi olmaktan çıktı, çıkıyor.” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından, canlı bağlantı yapılarak açılışların gerçekleştirildiği törende Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş dua etti.