Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kurum, kuruluşların 2023 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.
Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kurumların bütçesinin, Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatının yanı sıra Savunma Sanayii Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Dijital Dönüşüm ve Yatırım Ofisleri gibi faaliyetleriyle, ülkeyi ileriye taşıyan stratejik kurumları içerdiğine işaret eden Oktay, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının da görüşülecek bütçe teklifi içerisinde bulunduğunu anımsattı.
Dini, manevi ve ahlaki değerleri canlı tutmak amacıyla din hizmeti sunan Diyanet İşleri Başkanlığının, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği hizmetlerle daima toplumun yanında yer aldığını ifade eden Oktay, "Başkanlık, toplumun her kesimine yönelik toplamda 384 kitap, 21 farklı dilde 222 eser, 776 e-kitap ve benzeri yayınları milletimizin ve insanlığın hizmetine sunmuştur. 2023 yılında gençlik ve aile, sosyal ve kültürel içerikli din hizmetleri, göç ve manevi destek faaliyetlerinden zekat ve kurban hizmetlerine varıncaya kadar pek çok alanda faaliyet gösterilmeye devam edilecektir." dedi.
Oktay, Diyanet İşleri Başkanlığının 2022 yılı ödeneğinin 22 milyar 926 milyon 786 bin lira olduğunu, 2023 yılı bütçesi için teklif edilen ödenek tutarının, yüzde 56,6'lik artışla 35 milyar 910 milyon 653 bin lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.
Oktay, Strateji ve Bütçe Başkanlığınca küresel ve ulusal gelişmeler dikkate alınarak, ekonomideki gelişmelerin izlenmesi ve analizi ile ekonominin makro büyüklüklerine ilişkin tahminler ve bütçe gerçekleşme süreçlerinin takibine devam edildiğini belirtti.
Orta Vadeli Program'ın (OVP), Başkanlık ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından müşterek hazırlanarak 4 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Oktay, 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın, Başkanlıkça ilgili kuruluşlarla iş birliği içinde hazırlanıp, 25 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.
Başkanlık tarafından hazırlanan 2022 Yılı Yatırım Programı'nın ise ocak ayı içerisinde yayımlandığını hatırlatan Oktay, Programda toplam proje tutarının 1 trilyon 779 milyar liraya, başlangıç ödeneğinin ise 184,3 milyar liraya ulaştığını aktardı.
Yatırım Programı'na dahil edilen proje sayısının 3 bin 91'den 2022 yılında 3 bin 134'e yükseldiğini ifade eden Oktay, "Sayıştay denetim raporlarını da büyük bir hassasiyetle ele alıyor, bu raporlarda tespit edilen hususlar çerçevesinde ihtiyaç duyulan işlemleri gerçekleştiriyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanı olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi İSEDAK'ın 38. Bakanlar Toplantısı'nın İstanbul'da başlayacağını belirten Oktay, İSEDAK Toplantısı'na bu yıl yoğun bir katılımın söz konusu olduğunu, Türkiye'nin 50 ülkeden 30'dan fazla bakan ile 30 uluslararası kuruluştan üst düzey temsilciye ev sahipliği yapacağını söyledi.