İlk olarak Sokullu Mehmet Paşa Medresesi’nin açılışında konuşan Başkan Erbaş, medresenin yeniden ihya edilmesinin mutlulukların en büyüğü olduğunu belirterek, “Öncelikle tarihimize sahip çıkmış olmaktan dolayı mutluyuz, bahtiyarız. Bu medreseyi gençlerimizin, çocuklarımızın, sanatkarlarımızın, vatandaşımızın hizmetine sunmuş olmaktan dolayı mutluyuz. Biz insanımıza hizmet etmek için varız.” dedi.

“Bu medresede nice talebeler yetişti, nice alimler ders verdi”

Başkan Erbaş, geçmişte bu medresede nice alimlerin ve talebelerin yetiştiğini dile getirerek, “Şehirlerin süsü camilerdir, camilerin en fazla beslendiği yerler de medreselerdir. İlk örneği de Mescid-i Nebevi’dir ve içindeki suffedir. Eyüp Sultan Hazretlerinin adını taşıyan mübarek cami burada, onun hemen yanındaki bu medresede nice talebeler yetişti, nice alimler ders verdi. İnşallah bizler de o alimlerin torunları olarak bu medrese odalarında nice faaliyetler gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

“Medresede medeniyetimizin, geleneğimizin sanatlarıyla ilgili faaliyetler yapılıyor”

Sanatın, İslam medeniyetinin en önemli unsurlarından birisi olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Peygamber Efendimiz (s.a.s.) hadis-i şerifinde; ‘Allah güzeldir, güzeli sever.’ buyurmaktadır. Rabbimiz kimi kullarında güzel sesi takdir etmiş, kimi kullarında güzel resim yapmayı, kimi kullarında güzel yazı yazmayı; hat sanatını, hat sanatının ortaya çıkmasını takdir buyurmuş, kimi kullarında ebru, kimilerinde tezhip ve benzeri sanatlar… İşte burada bizim medeniyetimizin, geleneğimizin sanatlarıyla ilgili faaliyetler, dersler yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

İstanbul İl Müftülüğü’nün yeni hizmet binası dualarla açıldı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, daha sonra yapımı tamamlanan İstanbul İl Müftülüğü Hizmet Binası’nın açılış törenine katıldı.

Buradaki konuşmasında müftülükleri Mescidi Nebevi’nin bir şubesi olarak tanımladığını belirten Başkan Erbaş, “Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Diyanet hizmetlerini Mescid-i Nebevi’den yönetti. Biz de onun varisleri olarak Diyanet hizmetlerimizi müftülüklerimizden idare ediyoruz, yönetiyoruz. İşte bugün burada açılışını gerçekleştireceğimiz İstanbul Müftülüğümüzü Mescid-i Nebevi’nin bir şubesi olarak nice güzel hizmetlere vesile olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Öncelikli vazifemiz hayra çağırmak, iyiliği emretmek, kötülükten men etmek”

Başkan Erbaş, “İçinizden hayra çağıran, iyiliği emreden, kötülükten meneden bir ümmet bulunsun.” ayet-i kerimesini anımsatarak, “Kendimizi o ümmet olarak tanımlıyoruz. Öncelikli olarak vazifemiz hayra çağırmak, iyiliği emretmek, kötülükten men etmek. Vesileler de müftülüklerimiz, camilerimiz, Kur’an kurslarımız, mekanlarımız iyiliği emretmek kötülükten men etme, hayra çağırma mekanlarımızdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Açılışlara, İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ile İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da katıldı.