Bir Ayet

Fasığın Haberi

Güvenilmez kişilerin getirdiği haberi araştırmak gerekir. Çünkü onlardan bazıları Müslümanların arasına fitne sokmak ister.

Abone Ol

"Ey iman edenler! Bilmeden birilerine zarar verip de sonra yaptığınıza pişman olmamanız için, yoldan çıkmışın biri size bir haber getirdiğinde doğruluğunu araştırın." (Hucûrât, 49/6)

Hz. Peygamber (sas), Velid İbn Ukbe’yi, zekât memuru olarak Mustalikoğulları’na göndermişti. Onlar da Velid’i karşılamaya çıkmışlardı. Velîd henüz yoldayken birisi, bu kabileden silahlı bir grubun ona doğru yola çıktığı haberini getirmişti. Velid de, kendisini öldürecekleri korkusuna kapılarak gerisin geriye Hz. Peygamber’in (sas) yanına dönmüş ve durumu anlatmıştı. Bunun üzerine Peygamberimiz (sas) öfkelenmiş ve Mustalikoğulları ile savaşmayı tasarlamıştı. Ancak yapılan araştırmada, gelen haberin doğru olmadığı anlaşılmıştır.

Güvenilmez kişilerin getirdiği haberi araştırmak gerekir. Çünkü onlardan bazıları Müslümanların arasına fitne sokmak ister. Düşünerek hareket etmek Allah’tan, düşünmeden acele ile hareket etmek şeytandandır.

Fâsık: İtaatten ayrılıp asi olan, büyük günah işleyen kişi.