Bir Ayet

Gerçek Şefkat

Hiçbir anne baba evladına güzel terbiyeden daha hayırlı bir bağışta bulunmamıştır. (Tirmizi, Birr ve Sıla)

Abone Ol

Anne babasına, “Yeter be! Benden önce nice nesiller gelip geçmiş iken beni yeniden dirilip çıkmakla mı tehdit ediyorsunuz?” diyen kimseye anne babası, Allah’tan yardım dileyerek, “Yazıklar olsun sana! İnadı bırak da imana gel. Kuşkusuz, Allah’ın vaadi gerçektir.” diyordu. (Ahkâf, 46/17)

Çocuğun eğitiminde, anne babanın önemli rolleri vardır. Çocuk terbiyesi bilgi, sabır ve ciddiyet isteyen bir konudur. Anne baba, çocuk temyiz çağına gelince ona yaşına uygun bir üslupla İslam’ı anlatırlar. Çocuklar da kendilerini yetiştiren anne babalarına karşı saygı ve şefkat gösterir, isteklerini yerine getirir ve onları memnun ederler. Âyette, anne babasının doğru uyarılarına kulak vermeyen ve ahirette azap çekecek bir kişiden bahsedilmektedir.

Anne babaların çocuklarına İslam dinini öğretmesi, çocukların da bu konuda onlara itaat etmesi gerekir. “Allah’ın rızası, anne babanın rızasındadır. Allah’ın gazabı, anne babanın gazabındadır.” (Tirmizi, Birr, 3) Hiçbir anne baba evladına güzel terbiyeden daha hayırlı bir bağışta bulunmamıştır. (Tirmizi, Birr ve Sıla)

Kurûn: Nesiller, çağlar.
İstiğâse: Yardım istemek.