Kayseri Müftülüğü tarafından Başkanlığın geliştirdiği programlar bağlamında, 2019 yılı içerisinde “Temel Aile Bilinci Eğitimleri” planlandı.
İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından müftülük konferans salonunda “Temel Aile Bilinci Eğitimleri” seminerleri başladı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda İl Müftü Yardımcısı Fatma Feyza Güner “Temel Aile Bilinci Eğitimleri” seminerlerinin 05 Şubat 2019 – 24 Mart 2019 tarihleri bütün Kur’an kursu öğreticilerine düzenleneceğini söyledi.
İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, “Her bir Kur’an kursu hocamız burada 3 gün eğitim alacak ve özellikle Kur’an kurslarımıza talebe olarak gelen hanımefendilere, daha sonra da mahallelerimizde bulunan bütün hanımefendilere her türlü imkân ve şart altında burada öğrenmiş olduğunuz bilgileri paylaşacaksınız. Bu eğitimi 'başkalarına vereceğiniz' düşüncesiyle değil, 'önce bana faydalı olacak' düşüncesiyle yapın." dedi.
“Bir taraftan aile içerisindeki sorunları çözerken, diğer taraftan da insanları aile olmaya özendireceğiz”
Gençlerin evlenmek istemediklerini ve bunun altında yatan nedenlerin araştırılarak onları evlendirmeye teşvik edici çalışmalar yapılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Şahin Güven, “Gençlerimiz evlenmek istemiyorlar. Evlenmeyi özendirmeliyiz. Ama kendisi ve içinde yaşadığı aile kurumu sorun yaşıyorsa çocuklar evlenmekten nefret ediyorlar. Bir taraftan aile içerisindeki sorunları çözerken diğer taraftanda insanları aile olmaya özendirmeliyiz. İletişimin zirvede olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ancak sosyal medyanın yanlış kullanımı aileleri de yıkmaktadır. Aileyi korumanın yollarından birisi de mahremiyet alanına giren şeylerin hiçbirisini sosyal medyada paylaşmamaktır.” dedi.
“Bizim aile bilincini oluşturabilmemiz için örnek aileler olmamız gerekiyor”
Sorunların çözümü için aile bilinci gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Güven, “Bizim aile bilincini oluşturabilmemiz için örnek aileler olmamız gerekiyor. Örnek aile tablosu da önce bizden başlamalı. En iyi tebliğ yaşamaktır. Yaşadığınız an aslında tebliğ yapmış olursunuz. Sizin kızınızı oğluna layık görüyorsa bir insan, sizin hayatınıza bakarak görüyor. Ya da sizin oğlunuza kızını vermek istiyorsa sizin aile hayatınızı sevdiği içindir. Öyleyse biz bunu genişletmeliyiz. Aile kurumunu güçlendirmeliyiz. Bizim aile bilincini iyi bir şekilde yerleştirmemiz, yetiştirmemiz gerekiyor. Evliliği teşvik etmemiz gerekiyor. Ailedeki sorunları sükûnetle çözebilecek vasfa ve niteliğe sahip olmamız gerekiyor. Özellikle aile kurumunun devamı için fetva verirken istisnai bir durum bile olsa ailenin devamı yönünde istisnai fetvaları kullanmamız gerekiyor. Bu sebeple bu eğitim önemlidir. Bizler bu eğitimi aldıktan sonra kendi açımızdan bir takım aile bilincini geliştirecek şeyler de okumalı, yazmalı ve sonra da insanlara sunmalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.
Seminerde ADRB İl Koordinatörü Sevda Soyuer, “Ailemde Bir Çocuk Var, Ailemin İletişim Dili, Ailem ve Ben, Teknolojiyi Bilinçli Kullanıyorum”, ADRB İl Koordinatörü Asiye Çift Çakmakkaya, “Ailem Dağılmasın, Ailede İffet ve Mahremiyet, Ailemi Bağımlılıktan Koruyorum, Ailemde Bir Yaşlı Var” ve ADRB Vaizi Ayşe Üzüm, “Akrabalarım Var, Ailemde Bir Engelli Var, Ailemde Merhamet İstiyorum, Akrabalarım Var” konulu sunumlarını yaptılar.