Dünyanın dört bir yanından hac farizasını yerine getirmek için Mekke’ye gelen Müslümanlar, vakitlerini mümkün oldukça Mescid-i Haram’da geçiriyor, namazlarını Kabe’nin yanı başında kılmaya çalışıyor.

Gece gündüz fark etmeksizin zamanlarını ibadetle değerlendiren hacı adayları, umre yapmak için mikat sınırına çıkıyor. Burada ihrama giriyor, sonra ihram namazını kılıp umreye niyet ederek tavaf ve say yapmak için Kabe’ye dönüyorlar.

Umreye nasıl niyet edilir? Umreye nasıl niyet edilir?

Mekke çevresinde ihrama girmek için belirlenmiş mikat sınırlarından birisi de Ten’im Mescidi’dir. Burası, Hz. Aişe (ra)’ın Mekke’ye geldiğinde hanımlara özgü hâlden dolayı umre yapamadığı için daha sonra gelerek ihram giydiği yer olarak bilinir.

Hz. Aişe (ra)’ın ismi ile de anılan mescit, günümüzde hacı adaylarınca ihrama girmek için çoğunlukla tercih ediliyor. Türkiye’den gelen hacı adayları da gerek bireysel gerek din görevlilerinin rehberliğinde Ten’im Mescidine gelerek ihrama giriyor. İhram namazını kılıp umreye niyet ederek tavaf ve say yapmak için Mescid-i Haram’a geçiyor.

Mekke’ye yaklaşık 7 km mesafedeki bu mescitten taksi veya ücretsiz toplu taşıma araçları ile harem-i şerife gidilebiliyor.