Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen organizasyon kapsamında Türkiye'den yaklaşık 85 bin civarındaki hacı adayının yolculuk heyecanı sürüyor.

Hac farizasını yerine getirmek üzere yola çıkan hacı adayları müftülüklerce düzenlenen programlarla uğurlanıyor.

Artvin

Artvin İl Müftülüğü, hac ibadetini yerine getirmek için kutsal beldelere gidecek hacı adaylarına uğurlama programı düzenledi.

Artvin Merkez Camii’nde yatsı namazı öncesi düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif, ilahiler, salavatlar, telbiyeler okundu ve dualar edildi.

Artvin Hacı Uğurlama 11

Burada konuşan İl Müftüsü Mesut Harmancı, "İslam’ın temelleri üzerinde yükseldiği beş esastan birisi olan hac farizasını yerine getirmek üzere mübarek, kutsal beldelere gidiyorsunuz. Rabbim şimdiden yapacağınız bu güzide ibadetinizi ve diğer ibadetlerinizi kabul eylesin. Hacca gitmek, Kabe’ye yüz sürmek, orada secde etmek, tavaf yapmak, Safa ile Merve arasında sa’y etmek, hele ki Arafat’ta vakfeye durmak, günahlarımızdan af dilemek bir mümin için hayatının en önemli anlarından birisidir. Bu anları fırsat bilmek ve değerlendirmek büyük bir nimettir. Bu nimetten rabbim sizleri mahrum eylemesin. Duaların kabul olduğu o mübarek beldelerde, Bizlere, Âlem-i İslama, tüm insanlığa dualarınızda yer vermenizi istirham ediyorum. Başta Filistinli ve Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz olmak üzere tüm mazlum ve mağdur kardeşlerimizi dualarınızda unutmayın." dedi.

Ardahan

Ardahan'da hacca gidecek kadınlar için Diyanet Gençlik Merkezi'nde düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim, ilahiler ve mevlid-i şerif okundu ve salavatlarla hacca gidecek hanımlara kına yakıldı.

Ardahan Hac 11

Program yapılan sohbet, dua ve İl Müftülüğünün ikram ve hediyeleriyle sona erdi.

Bursa

Bursa İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Merkezi ve TDV Bursa Kadın Kolları, hac ibadetini ifa edecek kadın hacı adayları ve görevlilerinin hac heyecanına ortak olmak amacıyla "Surre Alayı Hatırası Hac Özel Programı" düzenledi.

Bursa Surre Alayı 11

Çelebi Mehmet Türbesi'nde hafızlar tarafından okunan hatimle başlayan program, Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Eğitim Daire Başkanı Remziye Köroğlu’nun konuşmasıyla devam etti. İl Müftü Yardımcısı Melek Menteşe’nin açılış konuşmasını yaptığı programda Aşrı Şerifler ve ilahiler okundu.

Hacıların gözyaşlarını silmeleri için hazırlanan mendil keselerinden oluşan Surre Bohçaları hafızlar tarafından telbiye, tekbir ve salavatlarla hac hizmetinde görevli kadın hocalara teslim edildi.

Çankırı

Çankırı'dan yola çıkan 159 kişilik ilk hacı kafilesi İl Müftülüğünce düzenlenen törenle uğurlandı.

Çankırı Hac Uğurlama 11

Hacı adaylarına hitap eden İl Müftüsü Mehmet Şahin, "Hayatınızın en önemli yolculuğunu yapmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Güzel bir yolculuğa başlıyorsunuz. Rabbimiz bu yolculuğunuzu gidişiyle dönüşüyle, kazasız, belasız, kedersiz eylesin. Salimen gitmeyi, ganimen gelebilmeyi Rabbimiz bütün hacı adayı kardeşlerimize nasip eylesin. Rabbimiz haccınızı mebrur ve makbul eylesin. Bizden mukaddes topraklara selam götürün. Bizleri de dualarınızda unutmayın. Allah’a emanet olun." dedi.

Programa Vali M. Fırat Taşolar, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen ve daire amirleri katıldı. Duygu yoğunluğunun yaşandığı program, İl Müftüsü Mehmet Şahin’in yaptığı dua ile son buldu. Hacı adaylarımız telbiye, tekbirle uğurlandı.

Çorum

Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla Çorum’dan kutsal topraklara gidecek ilk hac kafilesi Çorum Müftülüğü tarafından yapılan programla uğurlandı.

Çorum Ilk Hac Kafilesi 11

Çorum Şehirler Arası Otobüs Terminalinde düzenlenen programda konuşan İl Müftüsü Şahin Yıldırım, hacca gitmeyi, o mübarek beldeleri görmeyi büyük bir hasretle bekleyen hac yolcularını tebrik ederek, yolculuklarının hayırlı olması, sağlık ve afiyet içerisinde yolculuklarının tamamlanması temennisinde bulundu.

Çorum Ilk Hac Kafilesi 22

Çorum Müftülüğü ilahi grubunun kaside ve ilahilerinin ardından İl Müftü Yardımcısı Fatih Kaya’nın yapmış olduğu dua ile program sona erdi.

2 kafile başkanı, 2 kadın irşat görevlisi ve 6 din görevlisi eşliğinde Çorum merkez ve ilçelerinden 300 kişilik iki kafile Medine yolculukları için yakınlarıyla vedalaşarak Ankara Esenboğa Havalimanına hareket etti.

İstanbul

İstanbul Havalimanında düzenlenen program, Arnavutköy Müftüsü Arif Yeşiloğlu'nun Kur'an-ı Kerim tilaveti ve konuşması ile başladı.

Istanbul Ilk Hac Kafilesi 11

Programda İstanbul İl Müftü Yardımcısı Arif Cevlek ve Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan hacı adaylarına hitap etti.

Hacı adaylarıyla birlikte dualar edilip telbiyelerin getirildiği programda duygu dolu anlar yaşandı.

Mardin

Mardin’den 163 kişilik İlk Hac Kafilesi Mardin Havalimanından dua ve göz yaşlarıyla uğurlandı.

Mardin Ilk Hac Kafilesi 11

Burada konuşan İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen, "Bugün 163 kişiden oluşan ilk hacı adayı kafilemizi Hz. Peygamber Efendimizin misafirliğine ve kutsal beldelerden Medine'tün-Nebi'ye ve akabinde Beytullah'ı bağrında muhafaza eden Mekke-i Mükerreme'ye dualarla uğurlamaya geldik. Kusur aramak için değil, kusurunu itiraf ve tövbe için Hacca uğurladığımız kardeşlerimize, tertemiz her şeyden arınarak dönebilmeleri, hacı kalabilmelerini diliyoruz. Tüm hacı adaylarımızdan hassaten dua talebinde bulunuyoruz. Hacılarımızın hac ibadetini yapıp, huzur İçinde memleketlerine, evlerine ve sevdiklerine geri dönmelerini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Hacları makbûl ve mebrûr olsun." ifadelerine yer verdi.