Umre ziyareti ve Hac ibadetini yapmak üzere Mekke'ye gelen hacı adayları, İslam tarihindeki önemli yerleri de ziyaret ediyor.

Özellikle Türk hacıların en çok ziyaret ettiği yerler arasında ilk vahyin nazil olduğu Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası yer alıyor. Burada Nur Dağı eteklerindeki Hira Kültür Müzesi de hacılara ilginç bir deneyim sunuyor.

Müzeye dair Diyanet Haber’e açıklamalarda bulunan müze yetkililerinden Yasir Ahmet, vahyin indiği mekanı tanıtmak amacıyla kurulan müzenin 2023 yılında resmi olarak açıldığını söyledi.

Yasir, müzenin bir kompleks halinde planlandığını aktararak Kur’an müzesi, Vahiy sergisi ve bir dizi sosyal alanla alışveriş merkezleri içerdiğini ifade etti.

Hira’nın zorlu bir coğrafi şartlara sahip olduğunu anımsatan Yasir, hacıların kolaylıkla Hira’ya çıkabilmesi için proje kapsamında öncelikle Hira’ya asfalt yol çalışması başlatıldığını, ışıklandırma ile gece gündüz güvenli bir ziyaret imkanı sunulduğu ve ilerleyen zamanlarda da araçla ulaşımın yanı sıra yol üzerinde dinlenme alanları oluşturulacağını belirtti.

Hira eteklerinde kurulan müzenin Hira’ya çıkamayanlar ve vahyin indiği mekanı tanımak isteyen hacılar için farklı bir deneyim olduğunu dile getiren Yasir, "Müzede ilk Peygamer Hz. Adem’den son Peygamber Hz. Muhammed’e peygamberlerin vahiy hikayesi, Hira mağarasının tanıtımı, Hz Hatice’nin o dönemdeki rolüyle Hira Mağarası’na çıkış yolu sahih kaynaklarla ziyaretçilere ilgi çekici bir şekilde sunulmaktadır. Yine müzedeki dijital içerikler, 13 dilde aktarılarak görevli tercümanlar da ziyaretçilere eşlik etmektedir." dedi.

Müzede Hira Mağarası’nın birebir aynısı olan maketinin de yer aldığını belirten Yasir, Vahyin indiği mekanı tanıtarak İslam’ın doğuşunu ve vahyin yayılışını hacılar üzerinde tüm dünyaya ulaştırmak istediklerini kaydetti.

Günde ortalama 4-5 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını ifade eden Yasir, müzenin her gün gece 23.30’a kadar randevulu ve biletle ziyaret edilebildiğini ve saatlerde esnemeler yapılarak gruplara özel indirimde bulunulduğunu belirtti.

Benzer projelerin Sevr dağı ve Medine-i Münevvre’de de başlatıldığını bildiren Yasir, tüm hacıları müzeye davet ederek bu deneyimi yaşamalarını istedi.

Müze hakkında detaylı bilgi ve randevu alarak ziyaret etmek için tıklayınız>>>