İşgalcilerin Sözcüsü Daniel Hagari'nin 30 Eylül'de Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik "sınırlı ve yoğun" kara saldırılarına başladıklarını açıklamasının ardından 3 haftadan uzun bir süre geçti.

Geçen süre zarfında 3 yönden Lübnan topraklarına sızmaya çalışan işgalciler, on binlerce askerin bulunduğu toplamda 5 tümenin görev aldığı saldırılarına devam ediyor.

İşgalcilerin 210, 98, 91, 36 ve 146 numaralı tümenleri Lübnan'a kara saldırılarını yürütürken, 18 Ekim'de 5 bin kişiden oluşan ek bir tugayın daha Lübnan'a yönelik karadan işgal saldırılarında görev aldığı açıklandı.

Lübnan'ın resmi açıklamalarına göre, ülkenin güneyinde herhangi bir bölgede kontrol sağlayamayan işgalciler, Başbakan Necib Mikati'nin ifadelerine göre sınırdaki köylerde vur-kaç saldırıları düzenleyerek çıkıyor.

Lübnan Parlamentosu'ndaki Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah da geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, "Bugüne dek düşman hiçbir köyü tamamen kontrol altına alamadı cephelerde yeterli sayıda direniş savaşçısı var." ifadelerini kullandı.

İşgalciler ise Lübnan'a yönelik saldırılarda tamamen gizlilik çerçevesinde hareket ederken, Hizbullah ile girilen çatışmalara ilişkin sınırlı kayıp haberleri dışında açıklama yapmıyor.

- Çatışma eksenleri

Lübnan'ın güneyine sızma saldırıları yapan İşgalciler 3 eksenden ilerleyemeye çalışırken, Hizbullah ile her iki tarafın da can kaybı yaşadığı şiddetli çatışmalar meydana geliyor.

İşgalcilerin güçleri doğudan saldırılarını Lübnan'ın güneyindeki Rab Selesin, El-Adise, Et-Tayyibe ve Kefr Kila beldeleri ekseninde sürdürüyor.

Merkezde Yarun, Marun er-Ras, Blida, Meys el-Cebel ve İta eş-Şaab bölgelerinden Lübnan topraklarına girmeye çalışan İşgalciler, batıda ise Nakura, El-Lebuna ve Ramiye'den saldırıyor.

Hizbullah 2 Ekim'de sınırdaki ilk çatışmanın El-Adise beldesinde yaşandığını ve işgalcilere ağır kayıplar verdirilerek püskürtüldüğünü duyurdu.

Bu tarihten itibaren, birçok defa işgalcilere ait askeri araçların imha edildiğini ve askerlerin öldürüldüğünü duyuran Hizbullah'ın açıklamasına karşılık, Tel Aviv bu kayıpların bir kısmını kabul etti.

- UNIFIL'e saldırılar

İşgalcilerin Lübnan'ın güney sınırlarında görev yapan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) de saldırılar düzenlemesi uluslararası toplumun tepkisine yol açtı.

Faaliyet alanı Lübnan'ın güneyindeki Litani nehri ve işgalciler ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasında belirlenen UNIFIL, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı doğrultusunda bölgede güvenliği sağlama görevi üstleniyor.

İşgalcilerin Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a saldırdığı yönündeki açıklamalarına rağmen, UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, İsrail ordusunun 8 Ekim'den bu yana Nakura, el-Lebbune ve Ramiye'deki mevkilerindeki güçlerinin doğrudan ve kasıtlı saldırılarına maruz kaldığını duyurdu.

Tenenti, İşgalcilerin Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "geri çekilme" çağrısını reddederek, "işgalcilerin kasıtlı saldırılarına rağmen Lübnan'da kalmaya devam edeceklerini" vurguladı.

- ⁠⁠İşgalcilerin Lübnan’da şiddetlenen saldırılarında 2 bin 574 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden işgalciler, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 574 kişi öldü, 12 bin 1 kişi yaralandı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, işgalcilerin 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İşgalciler tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İşgalcilerin bombardımanı nedeniyle Lübnan’da 100 binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kişilerden 486 binden fazlasının Suriye’ye göç ettiğini açıkladı.

Kaynak: aa